Ljunggrenska tävlingen ställs in

1:49 min

Ljunggrenska tävlingen för unga musiker ställs i år in på grund av strypt finansiering.

Tävlingen har i över tjugo år arrangerats av Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet, men nu har Ljunggrenska stiftelsen beslutat att strypa sin finansiering av tävlingen.

Det är ett beklagligt besked, menar Anders Carlsson, forskningssamordnare på Högskolan för scen och musik som har varit engagerad i tävlingen.

– Det är oerhört tråkigt att inte kunna få fortsätta det här arbetet, att stödja de unga musikerna, och i synnerhet är det väldigt tråkigt att det ställs in med så kort varsel, när unga musiker har repeterat och jobbat för den här tävlingen i minst ett halvår för att kunna anmäla sig, säger han.

Med sin totala prissumma på 200 000 kronor har Ljunggrenska tävlingen för unga svenska musik- eller operastudenter varit den största av sitt slag i Sverige.

Enligt Björn Lennegren, styrelseordförande för Ljunggrenska stiftelsen, som bland annat driver skolor i Indien, har man inte längre möjlighet att finansiera tävlingen på grund av kostnadsökningar.

– Musiktävlingen har tagit alltför mycket medel i anspråk helt enkelt. Vi måste tillgodose flera ändamål och med de begränsade resurser vi har så har vi inte möjlighet att tillgodose alla ändamål, säger han.

Björn Lennegren medger att man tvingades fatta beslutet ganska plötsligt, men betonar att diskussioner med högskolan har förts under flera månader.

Han vill inte heller utesluta att tävlingen kan komma att återinföras.

– Vi har var väldigt förtjusta i tävlingen och hoppas att vi ska kunna hitta andra former som är mindre kostnadskrävande för att kunna köra den i fortsättningen, men det är för tidigt att säga. Vi kommer att sätta oss ner i styrelsen och diskutera det här och se vad vi kan komma fram till helt enkelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista