Sven-Erik Magnusson är död

4:29 min

Musikern och tonsättaren Sven-Erik Magnusson har avlidit efter en lång tids sjukdom. Han blev 74 år gammal.

Sven-Ingvars startades i Värmland 1956 tillsammans med gitarristen Ingvar Karlsson. "Te dans mä Karlstatösera" från 1961 blev deras första riktigt stora hit, och att bandet tog upp gamla kända låtar på svenska och gjorde om dem var något helt nytt. Knätofs-pop blev ett begrepp.

- Kultispop kan man väl kalla det, och de hade inte hört något liknande. Vi trodde det kunde bli något, sa en blyg Sven-Erik Magnusson i en tidig intervju från 1965.

Men för Sven-Erik Magnusson var det inte självklart att bli just musiker när han var ung. Han valde mellan bandyn och musiken. Det blev musiken, i ett helt långt liv.

Sven-Ingvars hyllade hela tiden sina värmländska rötter. 1971 gjorde bandet en platta med enbart tonsatta dikter av Gustaf Fröding. Och en av Sven-Erik Magnussons stora musikaliska förebilder var Elvis, berättade han 2001:

- Jag såg "Love me tender", och han rullade med höfterna så man trillade baklänges där i träbänkarna i Slottsbrons Folkets Hus.

Bandet Sven-Ingvars hann genomgå alla faser från att vara populära till töntiga till att sedan bli kult och framträda på Hultsfredsfestivalen 1991 till publikens jubel på stora Hawaii-scenen, och det blev krogshower och ännu mer turnerande. För ett år sedan sändes TV-dokumentären "Så många mil, så många år" om radarparet Sven-Erik Magnusson och gitarristen Ingvar Karlsson, en summering av ett svenskt bands långa historia. I februari 2016 blev Sven-Ingvars invalda i The Swedish Music Hall of Fame.

En av dem som skrev flera låtar tillsammans med Sven-Erik Magnusson var sångerskan, artisten och låtskrivaren Py Bäckman:

- Jomen vi har som sagt var samarbetat med flera låtar och en sång - "Älskar du mig (så älskar jag dig)" - tror jag hamnade väldigt högt på Svensktoppen, kanske till och med etta, säger Bäckman.

Ja, "Älskar du mig" från 1998 låg faktiskt etta i fem veckor på Svensktoppen ...

- ... och den titeln hittade han på själv, för att för mig är det inte så där självklart att "älskar du mig så älskar jag dig" - det är inte säkert så jag tänkte hur ska jag komma runt det där men jag höll ju på så där. På just den här sången sjöng han det där hela tiden på refrängen och då tänkte jag "okej, det där ska han ha med". Så var det med det, men han är jättebra att jobba med, eller är - jag pratar i är-form, i presens, men det är svårt att tänka sig att han är borta faktiskt.

Py Bäckman har flera decenniers erfarenhet av svenskt musikliv och låtskriveri och växte upp med Sven-Erik Magnussons och Sven Ingvars musik på 60-talet.

- Han sjöng vettiga grejer, bra sväng och så där - ja, han var schysst. Sedan kom han in på andra grejer, när han blev litet äldre, litet mognare grejer men hade ju lekfullheten hela tiden vilket är himla bra alltså verkligen.

Vad tror du att det berodde på att han slog så stort?

- Först och främst bra sångare, bra entertainer. Han hade förmåga att välja bra sånger och medarbetare, och så var han trevlig. Alltigenom genomtrevlig som person. Såg bra ut också. En höjdarkille måste jag verkligen säga. Han lämnar så mycket sol efter sig.

Gitarristen och låtskrivaren Mattias Bärjed, tidigare bland annat i gruppen "Soundtrack of out lives", kommer också från Värmland och för Bärjed betydde Magnusson mycket - inte minst Magnussons och Sven Ingvars tolkningar av Gustaf Frödings dikter på ett studioalbum från 1971.

- Det är den jag håller högst i deras produktion. Alltså jag tycker att den är mästerlig den skivan, säger Mattias Bärjed och här i inslaget hörs "Anita, livets skål ..." från albumet "Sven-Ingvars i Frödingland" innan Bärjed fortsätter:

- Den framkallar någon slags nostalgisk längtan, musiken. Jag har oerhört positiva känslor inför deras musik och Sven-Eriks röst, och jag blir alltid glad och får en stark längtan också till mina egna rötter när jag hör deras musik.

Hur skulle du säga att du tar in hans musikanteri i din musik?

- Det är nog kanske svårt att sätta fingret på, men någonstans har det givetvis präglat mig också musikaliskt. Det kanske inte är så himla tydligt om man lyssnar på vad jag själv har gjort, men de var ju väldigt melodibaserade och i Soundtrack (of our lives) finns det ju definitivt det. Det är ju ett slags poptänk i Sven Ingvars musik när det gäller melodier som säkert har präglat mig också när jag har skrivit framför allt för Soundtrack (of our lives), säger Bärjed.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista