RECENSION – MUSIK

Drake försvarar sin ställning på "More Life"

2:42 min

Rapparen och popartisten Drake är den mest strömmade artisten på Spotify. Nu har han släppt More Life, som han inte kallar för album utan för en spellista.

Titel: "More Life"
Artist: Drake
Genre: Hiphop
Betyg: 4 av 5 

Drake är inte bara en av västvärldens just nu största artister utan en modern sexsymbol. Inte för fjortisarna och pojkbandspubliken, utan framför allt bland unga vuxna. Han är snygg och gör inte så lite sovrumsmusik.

Men att han går hem hos hipsterpubliken i tjugo/trettioårsåldern, de som också tittar på "Girls" och äter ramen och vars namn står på gästlistor, beror nog snarare på att han är både och. Han är sexig och gör bra musik, han är hård och kaxig men också mjuk och sjunger om känslor.

Att stöpas i en mall verkar vara Drakes mardröm –  som när han vann en Grammy för bästa rap och var snabb med att svara att låten, "Hotline Bling", absolut inte kan räknas som rap, bara för att han rappat förut. Det hörs tydligare än någonsin på "More Life".

Den så kallade spellistan består av över tjugo låtar och texterna handlar ofta om att inte kunna veta vilka ens riktiga vänner är, att vara rädd för att förlora någon eller ha svårt att släppa in andra. Problem som många säkert känner igen men som nog blir ännu mer akuta när du är Drake. Han kommenterar rykten om honom, och så förstås det obligatoriska, härliga hiphop-skrytet och det där om att titta tillbaka och förstå hur långt han kommit.

Det verkar inte finnas något som Drake inte vågar göra, inget fack han tänker tillåta någon att placera honom i

Men musikaliskt är "More Life" en resa jorden runt, en söt men spetsad cocktail av hiphop, r&b, dancehall, brittisk grime, afro beat och karibiska rytmer. Gästartister som Skepta, Sampha och Kanye West tar precis så mycket plats som de ska. Det är hela tiden spännande och det verkar inte finnas något som Drake inte vågar göra, inget fack han tänker tillåta någon att placera honom i.

Så om han behöver kalla det för en playlist istället för album för att släppa eventuella prestationskrav och göra något så här inspirerat och gränslöst, så varför inte?

Kalla det vad du vill Drake, bara du fortsätter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista