Jay Z gör film om dödsskjutning som väckte protester

2:04 min

Hiphopstjärnan Jay Z ska producera en film och en dokumentärserie om Trayvon Martin, den svarta amerikanska tonåring som sköts ihjäl av en frivillig säkerhetsvakt i Florida 2012. Händelsen blev startskottet för en rad protester och debatter om rasism i det amerikanska rättssystemet och banade väg för Black Lives Matter-rörelsen som Jay Z har engagerat sig i.

17-åriga Trayvon Martin sköts till döds av säkerhetsvakten George Zimmerman när han vandrade genom ett skyddat bostadsområde i Sanford i Florida 2012. Enligt Zimmerman agerade han i självförsvar, något som har ifrågasatts eftersom Martin var obeväpnad.

Zimmerman ställdes inledningsvis inte inför rätta, men anklagades för dråp efter omfattande protester.

Han friades från alla anklagelser 2013.

Hiphopstjärnan Jay Z var en av många kända personer som tog Trayvon Martin i försvar och protesterade mot rättprocessen.

Och precis som Beyoncé, som släppte sitt politiska album ”Lemonade” förra året, har Jay Z sedan dess blivit ett betydande språkrör för Black Lives Matter-rörelsen.

Det är ett engagemang som har gett avtryck i Jay Z:s kulturella satsningar.

Tidigare i år sändes en dokumentärserie om Kalief Browder, 16-åringen som hölls frihetsberövad utan rättegång under tre år, som Jay Z varit med och producerat.

Och nu har hiphopstjärnan och produktionsbolaget Weinstein Company köpt rättigheterna till två böcker om Treyvon Martins öde, varav den ena författats av Martins föräldrar.

Enligt Variety har Jay Z redan haft ett möte med Martins föräldrar, som ställer sig bakom projektet så länge det "hedrar sonens minne".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista