Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lean i dokumentären 69 minutes of 86 days.
1 av 2
"69 minutes of 86 days" följer Lean och hennes familjs flykt genom Europa. Foto: Egil Håskjold Larsen
Egil Håskjold Larsen
2 av 2
Regissören Egil Håskjold Larsen.
CPH DOX

Flykten ur en treårings synvinkel

"Idag hade den resan varit omöjlig"
2:40 min

Den norske regissören Egil Håskjold Larsens debutfilm "69 minutes of 86 days" visar en syrisk familjs flykt genom Europa, ur treåriga Leans perspektiv.

– Det var viktigt för mig att försöka finna en annan infallsvinkel på ett tema som var väldigt belastat av tunga historier, säger Egil Håskjold Larsen.

Filmen "69 minutes of 86 days", som tävlar i kategorin "Bästa nordiska film" på festivalen CPH Dox, skildrar just en 86 dagar lång resa. Det är en nästan ordlös film med långa tagningar där kameran befinner sig ungefär en meter över marken. För det är från barnet Leans synvinkel vi ser flyktvägen. Köer, tält, perronger, poliser som tar fingeravtryck. Spring i benen och famnar som byter av varandra när en treåring blir för tung att bära.

Egil Håskjold Larsen lärde känna Lean och hennes familj på Kos 2015, och reste med dem med siktet på Uppsala, där delar av familjen redan bodde.

– Precis som i filmen stack hon ut som en väldigt energisk flicka, men också väldigt vanlig.

Hennes familj tog till slut färjan från Kiel till Malmö och tåget vidare till Uppsala. Det var 2015.

–  Idag hade det varit mer eller mindre omöjligt att göra resan på det sättet, säger Egil Håskjold Larsen.

I en av de få scener där Lean berättar, sitter hon med sin farbror på bussen och berättar om en katt. Plötsligt handlar det i stället om att ta sig över havet och om genomblöta väskor. Som filmpublik får vi ana vad barnet har gått igenom.

Egil Håskjold Larsen säger att det är svårt att göra film om människor i en så sårbar situation, och speciellt om barn. Men han litade samtidigt på att han skulle kunna berätta en nyanserad och på ett sätt ljus historia, tack vare sin huvudperson.

– Som barn är du också väldigt öppen och tillmötesgående och orädd inför allt du möter. Och det var Lean ett väldigt bra exempel på.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".