Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Konstfrämjandet vill ta över uppdraget för samtidskonst

"Vårt mål är att bli en samlande kraft för det konstnärliga tänket"
2:10 min
Per Hasselberg, verksamhetsledare för Konstfrämjandet
1 av 2
Per Hasselberg, verksamhetsledare för Konstfrämjandet. Foto: Privat
Konstfrämjandet
2 av 2
Konstfrämjandet driver flera projekt för unga, till exemel "Stockholmsskolan". Foto: Sofia Runarsdotter

Konstfrämjandet firar 70 år idag, men man blickar framåt. Just nu jobbar man för att få ta över uppdraget för samtidskonst, när myndigheten Riksutställningar läggs ner.

Per Hasselberg, verksamhetsledare på Konstfrämjandet, tycker att man är en lämplig kandidat för uppdraget. 

– Vi tänker att vi har tagit över väldigt mycket av det som de har haft som sin uppgift, till exempel samtidskonstdagarna, som är en väldigt uppskattad bransch-träff. Så vi hoppas att vi får det här uppdraget. Det skulle betyda väldigt mycket för oss som organisation, men också för civilsamhället, som vi tror är otroligt viktigt att man stärker. Att man verkligen jobbar med folk när det gäller konstbildning.

Riksutställningar ska läggas ner som myndighet den 31 maj i år och uppgifterna som man haft ska då delas ut på andra aktörer. Det är redan bestämt att Riksantikvarieämbetet kommer ta över ansvaret för att stödja Sveriges museer. Men vem som tar över samtidskonstuppdraget är inte klart.

Konstfrämjandets argument för att man är lämplig för uppdraget är att man länge har haft ett samarbete med Riksutställningarna och att samtidskonsten kommit att bli en allt mer central del av Konstfrämjandets arbete.

Idag firar Konstfrämjandet 70 år och mycket har hänt sedan starten år 1947. Då var man ett initiativ för människor som ville lära sig mer om konst och idén var att fylla folkhemmet med prisvärd konst. Idag har man blivit en folkrörelse med stort inflytande. De senaste fyra åren har medlemsantalet fördubblats och man samarbetar med många stora medlemsorganisationer, som till exempel Studieförbundet ABF.

– Konsten är ju ett begrepp som är ganska vitt. Men precis så fungerar ju faktiskt samtidskonsten. Det kan vara journalistiska metoder, det kan vara rent hantverksmässiga metoder, det kan vara dans eller andra kulturuttryck. Så att vi blir en samlande kraft för hela det konstnärliga tänket, eller den delen av mänskligheten, det är vårt mål, säger Per Hasselberg.

Hur ska ni fira idag?

– Ja, det blir lite stillsamt, ett seminarium i Stockholm kring vårt jubileums antologi. Men runt om i landet händer det olika saker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".