Björn Kjelltoft. Flower Power (2014, 2016). Natura Dentata, 17 mars–18 juni 2017 i Galleri 3, Kulturhuset Stadsteatern
1 av 3
Björn Kjelltoft, "Flower Power" (2014, 2016). Foto: Matilda Rahm
Ragnar Persson, Den befolkade jorden (2016).
2 av 3
Ragnar Persson, "Den befolkade jorden" (2016). Foto: Ragnar Persson
Paulina Wallenberg Olsson, Skottsäker aftonklänning, kroppsskydd klass 1A (1993).
3 av 3
Paulina Wallenberg Olsson, "Skottsäker aftonklänning, kroppsskydd klass 1A" (1993). Foto: Matilda Rahm
RECENSION – KONST

Utställningen "Natura Dentata" om naturens mörkare sidor

Maryam Fanni: "Natura Dentata" en otidsenlig produktion
2:35 min

I utställningen "Natura Dentata" på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm utforskas vår relation till naturen – men här handlar det om naturens mer hänsynslösa sidor.

Titel: "Natura Dentata"
Plats: Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm
Konstnärer: Lamija Suljevic, Björn Kjelltoft, Paulina Wallenberg Olsson, Henrik Håkansson, Märta Mattsson, Anna Scholz, Ragnar Persson, Jan, Davidz de Heem, Anna-Karin Brus, Martin Bergström, Thomas Klementsson, Minna Palmqvist
Curator: Helen Karlsson
Tid: 17 mars-18 juni 2017 

Vi i Norden tycker om att vara i naturen och upplever den som god. Men naturen är också farlig och saknar empati. Det är det grundantagande som utställningen "Natura Dentata" tar avstamp i. Och redan där blir jag mycket fundersam. Menar Kulturhuset att det finns en specifik syn på natur som invånare i Norden delar? Och är det verkligen naturen som är hänsynslös och saknar empati?

Utställningstiteln anspelar på mytologin kring vagina dentata, den betandade vaginan, och prövar att anlägga den skräckinjagande egenskapen på skog och växtlighet.

Här kan vi se smycken gjorda av döda skalbaggar, norrländsk vildmarksfantasi i blyerts, en skottsäker balklänning, en "My little pony"-inspirerad klädkollektion, med mera.

Ett av de mer intressanta verken är Björn Kjelltofts. Han har låtit den svenska militäruniformen M90 sys upp i Josef Franks blommönster istället för kamouflage. Det kan läsas på flera sätt, till exempel som en kommentar på vilka slags sociala miljöer försvarsmaktens förespråkare gömmer sig i, eller som en dragen parallell mellan svensk vapen- och designexport. Det påminner också om att krigets våld ofta utspelar sig i blomstrande miljöer.

Undergång och förgänglighet är en röd tråd, här finns vanitas-motiv, svarta solar, krig, död och förruttnelse. Men idéhistoriskt är det dåligt underbyggt och frågan om klimat och människans exploatering av jordens resurser är lustigt nog utelämnad. Det första och mest dominerande verket i utställningen är Henrik Håkanssons flerkanaliga video som visar en av konstnären arrangerad och filmad sprängning av ett träd. Den sammanfattar ett aggressivt och nihilistiskt drag som återkommer i flera av gestaltningarna som presenteras här.

Utställningen vill utmana besökarens påstått positiva inställning till naturen och få det att låta som något nytt. Men föreställningarna om naturen som god eller ond är två sidor av samma mynt, romantiserande och förfrämligande. Och "Natura Dentata" känns som en otidsenlig produktion, som vilar på och befäster koloniala värderingar om natur som något vilt och oroväckande.

Mer om Konst- och formrecensioner

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".