Dawit Isaak. Foto: Kalle Ahlsén / TT.
Dawit Isaak. Foto: Kalle Ahlsén / TT.

Fängslade journalisten Dawit Isaak tilldelas pris av UNESCO

Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: 
– Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.

Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001.

En oberoende internationell jury med journalister har enhälligt beslutat att hedra Dawit Isaak för hans mod, motstånd och helhjärtade tro på yttrandefrihet. UNESCO:s generalsekreterare Irina Bokova står också bakom utmärkelsen.

– Att stå upp för grundläggande friheter kräver målmedvetenhet och mod, och det kräver orädda förespråkare. Detta är arvet Guillermo Cano lämnade efter sig och idag vill vi uppmärksamma Dawit Isaaks arbete i samma anda, säger Irina Bokova.

– Dawit Isaak blir den senaste av ett stort antal modiga journalister som satt ljus på världens mörkaste platser genom att mot alla odds informera sina samhällen. Vissa har gett sitt liv för att hitta sanningen, många har fängslats. Dawit Isaak har nu hållits fängslad i 16 år utan att varken åtalas eller tillåtas en rättegång. Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”, säger Cilla Benkö, Sveriges Radios vd och ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017.

Priset skapades av UNESCO:s styrelse 1997 och uppmärksammar en person, en organisation eller institution som har gjort enastående insatser för att skydda eller stödja pressfrihet i hela världen och speciellt när detta görs trots stora risker.

Mer om Dawit Isaak

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".