Ryssland, och artisten Julia Samoylova, kanske kan delta i årets ESC iallafall.
Ryssland, och artisten Julia Samoylova, kanske kan delta i årets ESC iallafall. Foto: Maria Antipina

EBU: Fler länder kan bojkotta Eurovision i Ukraina

Ett flertal länder hotar att bojkotta Eurovision Song Contest i Ukraina efter att Rysslands artist nekats inresetillstånd. Det framgår i ett brev som EBU:s generaldirektör Ingrid Deltenre skrivit till Ukrainas premiärminister, rapporterar DN.

Vilka länder det handlar om framgår dock inte i brevet, som publicerats i sin helhet av Eurovision-sajten ESCKAZ. Deltenre skriver också att det ukrainska tv-bolaget UAPBC kan komma att uteslutas från framtida Eurovision-tävlingar om man inte ändrar sitt beslut.

Det var i förra veckan som den ukrainska säkerhetstjänsten meddelade att den ryska artisten Julia Samojlova stoppas. Orsaken är att hon 2015 uppträdde på Krim, som Ryssland har annekterat. Enligt säkerhetstjänsten besökte hon Krim på ett olagligt sätt eftersom hon flögs in direkt via Ryssland.

Efter beskedet erbjöd EBU Ryssland en möjlighet att delta i Eurovision Song Contest via satellit. Rysslands största tv-kanal har dock meddelat att man vägrar att ställa upp under de premisserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista