Norrmalmstorgsdramat
1 av 3
Civilklädda poliser bar gasmask när de ledde ut den fängslade rånaren Jan-Erik Olsson. Foto: TT
Norrmalmstorgsdramat
2 av 3
Norrmalmstorgsdramat i Stockholm 1973. Foto: Jan Collsiöö / TT
Vattnäs konsertlada
3 av 3
Vattnäs konsertlada satsar på nyskriven kammaropera. Foto: Vattnäs konsertlada

Norrmalmstorgsdramat blir opera i Vattnäs

Gisslandramat som 1973 fick hela Sverige att bita på naglarna blir nyskriven opera i sommar.

Vattnäs Konsertlada, strax utanför Mora, utgår i sommar från den verkliga händelse som kommit att kallas Norrmalmstorgsdramat. 

Musiken komponeras av svenske Albert Schnelzer, i operasammanhang en debutant men annars en av Sveriges mest spelade kompositörer. 

"Hans musik har en tydlig dramatisk ådra som lämpar sig mycket väl för musikdramatik", skriver Vattnäs konsertlada i ett pressmeddelande. 

Librettot skrivs av regissören och koreografen Patrik Sörling. Som barn råkade Sörling befinna sig på Norrmalmstorg just som rånaren slog till och han har sedan dess haft ett särskilt intresse för ämnet.

Han vill skapa ett drama som behandlar de komplicerade psykiska mekanismerna under extrem stress, står det i pressmeddelandet. Det var ju också händelserna under Norrmalmstorgsdramat som gav namn åt det psykologiska fenomenet Stockholmssyndromet, när gisslan tar parti för förövaren. 

 – Gisslandramat på Norrmalmstorg var ett fruktansvärt brott som gav offren men för livet samtidigt som en av brottslingarna kunde dupera både media och allmänhet och nästan framstå som hjälte. Operan ska lyfta fram de sanna hjältarna, alltså de som togs som gisslan och deras upplevelser under och efter händelsen, säger Göran Eliasson, en av Konsertladas grundare.

Det var den 23 augusti 1973 som en rånare beväpnad med k-pist och dynamit klev in på dåvarande Kreditbanken vid Norrmalmstorg i centrala Stockholm. Rånaren tog fyra personer som gisslan och krävde att den fängslade rånaren Clark Olofsson skulle föras dit tillsammans med bland annat tre miljoner kronor och en flyktbil.

Mer om Scen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".