Praesa
1 av 3
Praesa Foto: Praesa
Carole Bloch
2 av 3
Carole Bloch Foto: Stefan Tell
Renad Qubbaj, generaldirektör på Tamer-institutet
3 av 3
Renad Qubbaj, generaldirektör på Tamer-institutet Foto: Almapriset/pressbild

Tidigare vinnare om Almaprisets betydelse

"Har nästan fungerat som ett pass"
2:22 min

Almapriset går vanligtvis till en författare. Men tre gånger genom prisets femtonåriga historia har det istället gått till en organisation.

Barn och ungdomslitteraturpriset som delas ut till Astrid Lindgrens minne är världens största i sin kategori. Organisationen Praesa som är baserad i Kapstaden, fick utmärkelsen för två år sen och verksamhetschef där, Carole Bloch, menar att det har haft stor betydelse. 

– Att ge fler barn möjlighet att förlora sig i litteraturens värld, det är den viktigaste delen av Astrids Lindgrens arv och det har Praesa kunnat jobba för ännu mer i Sydafrika nu, tack vare Almapriset, säger Carole Bloch.

Praesa arbetar med att sprida litteratur på lokala språk och är baserad i Kapstaden. De fem miljoner kronor som kommer med utmärkelsen har bland annat används till att utveckla en mobil-app, i vilken en berättelse som riktar sig till småbarn kan läsas på olika afrikanska språk.

Tamerinstitutet som bedriver läsfrämjande verksamhet för barn och unga på Västbanken och i Gaza mottog Almapriset år 2009. Generaldirektör Renad Qubbaj berättar på telefon från Ramallah att hälften av prispengarna har gått till att köpa en bit mark. Just nu jobbar man för att snart kunna dra igång lägerverksamhet för unga, läsintresserade på den marken. Men, säger hon, den viktigaste aspekten av utmärkelsen har ändå varit det internationella erkännandet.

– På ett sätt har det nästan fungerat som ett pass. Det har gjort det mycket lättare för organisationen att samarbeta internationellt, säger Renad Qubbaj.

Första gången som Almapriset tilldelades en organisation var för tio år sedan, då gick det till Banco de Libro i Venezuela. Det ekonomiska stödet har underlättat, säger generaldirektör María Beatriz Medina. Men även hon menar att det viktigaste ändå varit att man blivit mer synlig, både inom Venezuela och internationellt.

Att ge priset till en organisation istället för en författare kan vara bra tycker Carole Bloch, på Sydafrikanska Praesa.

– I vissa länder har organisationer större möjlighet att nå ut till barnen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".