Björn Rosengren
Björn Rosengren Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Kritik mot regeringens filmpolitik

Björn Rosengren: En blåsning
1:11 min

Björn Rosengren, ordförande på branschorganisationen Film och Tv-producenterna, menar att det är regeringen som tjänar på den nya filmpolitiken, inte svensk film.

Kulturnytt har tidigare berättat om kritiken av den nya filmpolitiken som i januari i år ersatte det tidigare filmavtalet. Omläggningen finansierades av en höjning av momsen på biobiljetter, från 6 till 25 procent.

- När det gäller produktionsstödet till ny film, så minskar det med 30 miljoner kronor, säger Björn Rosengren, ordförande på branschorganisationen Film och Tv-producenterna.

Att stödet till svensk film minskar, det stämmer inte, menar Kristoffer Talltorp, pressekreterare på Kulturdepartementet. Skillnaden beror på att de administrativa kostnaderna nu ligger utanför stödet och alltså inte syns i statistiken.  Även stödet till SVT ligger utanför produktionsstödet, vilket betyder att det egentligen inte skett någon minskning, menar han.

Men den höjda momsen som finansierar den nya filmpolitiken har trots allt visats sig vara en vinstaffär för regeringen, som beräknas tjäna 65 miljoner kronor på omläggningen. De här pengarna går till stadskassan, det betyder alltså inte mer pengar till filmen i Sverige.

Kristoffer Talltorp på Kulturdepartementet säger att momsintäkterna kan variera mellan olika år, men det viktiga med den nya politiken är att stödet till svensk film nu blir stabilt och förutsägbart snarare än beroende på besökssiffror som under tidigare år. Men Björn Rosengren, är inte övertygad.

- Det är en blåsning, vi känner oss lurade, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".