Marie Lundström är värd för Litteraturveckan i P1.
1 av 2
Marie Lundström är värd för Litteraturveckan i P1.
Marie Lundström.
2 av 2
Marie Lundström. Foto: Mattias Ahlm/SR

Premiär för Litteraturveckan i P1

3:37 min

Med start den 23 april blir det litteratur för hela slanten i P1. Då är det nämligen premiär för nya Litteraturveckan i P1 – en hel vecka full av litteratur och läsande med lyssnarna i fokus som avrundas med utdelningen av Sveriges Radios Romanpris. Värd är Marie Lundström.

Under veckan kommer litteraturen att genomsyra alla P1:s kulturprogram. Dagens Dikt ger sig ut på miniturné och sänder livepoesi från olika arbetsplatser, novellerna som nominerats till Sveriges Radios Novellpris sänds och P1 Kultur dyker ner i bokcirklar, böcker och författarintervjuer.

 – P1 ska vara en självklart plats för svensk litteratur och läsare att mötas på, säger kulturredaktionens chef Mattias Hermansson.

Värd för litteraturveckan är Marie Lundström, programledare för P1-programmet Lundströms Bokradio.

– Att prata läsning är något alldeles speciellt: Bokstäver och liv krockar och möts, läsandets ensamhet tar plats i världen och blir samtal vi delar. Det är något av det bästa jag vet, säger hon.

Veckan avrundas med att Sveriges Radios Romanpris delas ut i Luleå den 28 april. I år är de nominerade böckerna "Aftonland" av Therese Bohman, "Den skeva platsen" av Caterina Pascual Söderbaum, "Nätterna på Mon Chéri" av Stefan Lindberg och "Vän av ordning" av Henrik Bromander. Vinnaren utses av årets lyssnarjury vars diskussioner om böckerna sänds i P1 Kultur under veckan. 

Litteraturveckan i P1 pågår mellan den 23 och 29 april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista