Ur Dramatens uppsättning av De sista vittnena, dramatiseringen för 10-åringar av Svetlana Aleksijevitj bok. Foto: Dramaten.
1 av 3
Ur Dramatens uppsättning av De sista vittnena, dramatiseringen för 10-åringar av Svetlana Aleksijevitj bok. Foto: Dramaten.
"De sista vittnena" på Dramaten är en dramatisering för 10-åringar av Svetlana Aleksijevitj bok.
2 av 3
"De sista vittnena" på Dramaten är en dramatisering för 10-åringar av Svetlana Aleksijevitj bok. Foto: Carl Thorborg
Ulla Kassius som regisserat De sista vittnena. Foto: Björn Jansson.
3 av 3
Ulla Kassius har regisserat "De sista vittnena". Foto: Björn Jansson/SR

Aleksijevitjs bok "De sista vittnena" blir barnteater

Ulla Kassius: "Jag vill ge hopp, inte hopplöshet"
2:02 min

Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitjs bok "De sista vittnena" blir nu teater på Dramaten i Stockholm. Det är en uppsättning som riktar sig till barn i mellanstadieåldern.

Regissören Ulla Kassius på Dramaten har gjort urvalet ur Svetlana Aleksijevitjs bok "De sista vittnena".

 Jag var tio år, precis tio år, det där jävla kriget

– Det är 350 sidor och det är fruktansvärda berättelser. Av de 350 sidorna har jag valt ut 20 sidor. När jag tog ut de 20 sidorna så hade jag ett 10-årigt barn framför mig och tänkte: "Vad i de här berättelserna kan få fäste, vad kan man berätta för dem?"

– Och om de frågar om det här är sant, så ska jag kunna säga: Ja, allt det här har hänt. Allt är sant, det är återberättat.  

– Jag har valt teman där djuren är viktiga: hönan, hunden, katten. Jag har också valt ut den historia där det berättas om hur de går i skolan, en grön skola. Och så har jag varit väldigt mån om att se hur de här barnen har hittat sätt att överleva kriget, hur de har tagit hand om varandra. Hur viktigt det har varit att komma ihåg den som räddat dem. Kärnan är mötet mellan generationer och det är också teaterns grund, mötet mellan scen och salong, mellan skådespelarna och de som tittar.

Relaterat

Mer om Scen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".