Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
LITTERATURVECKAN I P1

Q&A: Vad är Litteraturveckan i P1?

Jessica Gow/TT
Jessica Gow/TT

Den 23-29 april pågår Litteraturveckan i P1 2018.

1. Varför har ni en Litteraturvecka i P1, vad är syftet?

Sveriges Radio har som mål att vara landets ledande kulturskapare och att ständigt utveckla journalistiken om kultur. Och P1 ska vara en självklar plats för svensk litteratur och läsare att mötas på. Under en vecka ägnar vi litteraturen och läsarna särskild och koncentrerad uppmärksamhet.

Sveriges Radios tre litteraturpriser Novellpriset, Lyrikpriset och Romanpriset delas ut under litteraturveckan.

2. Innebär det att P1:s kulturprogram inte kommer att rapportera om annat som händer i kulturvärlden?

Självklart inte, vi bevakar alltid vår omvärld och är aktuella, men vårt fokus ligger den här veckan på litteratur och läsning.

3. Hur utses vinnarna av Romanpriset, Lyrikpriset och Novellpriset?

Romanpriset: En lyssnarjury bestående av fyra representanter från olika bokcirklar diskuterar sig fram till en pristagare. Delar av diskussionerna av de fyra nominerade romanerna sänds i radio.

Novellpriset: Bokcirklarna från förra årets lyssnarjury nominerar fem specialskrivna radionoveller. Vinnaren utses genom allmän röstning på sverigesradio.se.

Lyrikpriset: Sveriges Radios Lyrikprisjury består 2018 av Per Engström, Petter Lindgren, Ann Lingebrandt och Niklas Söderberg samt senaste pristagaren, Catharina Gripenberg. Juryarbetet samordnas av Lena Birgersdotter, producent för Dagens dikt. 

 4. På vilket sätt involverar ni lyssnarna?

Det är lyssnarna som utgör juryn för Sveriges Radios Romanpris. Dessutom är det våra lyssnare som utser vem som tilldelas Novellpriset. Hela veckan före litteraturveckan går det att lyssna på novellerna och rösta på den som man gillar bäst. Under litteraturveckan ger sig Dagens Dikt ut och sänder live från olika arbetsplatser. Våra lyssnare får poesi på jobbet.

5. Jag hade velat anmäla mig till lyssnarjuryn men nu måste man tydligen ha en bokcirkel för att få vara med  – varför tog ni bort den traditionella lyssnarjuryn?

Vi vill fånga upp den stora läsartrend som vi stött på runt om i Sverige, bokcirklar. Genom att bjuda in bokcirklar så blir det ju egentligen fler personer som är med och tycker, även om inte alla hörs i radion. Har man ingen bokcirkel kan man starta en och sedan söka till lyssnarjuryn. 2017 valde vi bokcirklar i norra delen av landet, 2018 sökte vi cirklar från Västra Götaland och Halland. 2019 blir det bokcirklar från en annan del av landet som får chansen att söka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".