Svårt för EBU att lösa konflikten mellan Ukraina och Ryssland inför årets Eurovision Song Contest

2:13 min

Ukrainska arrangörerna av Eurovision Song Contest tillbakavisar kritiken från EBU för att Ryssland stoppats från finalen i Kiev i maj. Kulturnytt kommenterar.

Efter att värdlandet Ukraina belagt den ryska sångerskan Julia Samojlova med inreseförbud har den europeiska radio- och tv-unionen, EBU, hotat Ukraina med sanktioner i framtiden. Det ukrainska Public Service-bolaget svarar nu EBU i ett öppet brev och framhåller att Ukraina inte begått några fel. Samojlova bröt mot ukrainsk lag när hon deltog i en konsert på Krim 2015, året efter Rysslands annektering av den ukrainska halvön.

Fredrik Wadström är Kulturnytts expert på forna Sovjetunionen.

Var står parterna i konflikten just nu?

– Det är uppenbart att av de tre parterna - EBU, Ukraina och Ryssland - har bara en förberett sig för den här situationen och det är Ryssland. EBU verkar helt yrvaket inför att årets tävling hålls i ett land i krig, ett land som fått en hel region - Krim - annekterad av Ryssland och där Ryssland startat och sedan tre år driver på ett krig i de östra delarna av Ukraina. När det gäller Ukraina verkar landet ha väldigt svårt för att nå ut med sina argument för varför den ryska sångerskan inte är välkommen till Kiev. Det har tagit alldeles för lång tid att formulera sig och Ukraina har lagt alldeles för lite energi på att nå ut med sitt budskap. Ryssland däremot har en klar strategi när landet skickar fram en sångerska som de vet kommer att stoppas av Ukraina och sedan beklagar sig den ryska sidan över att hon och hela landet blir illa behandlade.

Vilka är Ukrainas argument?

– Det uttalande som kom igår handlar om att Ukraina aldrig brutit mot lagar i något annat land där Eurovision Song Contest hållits och att det därför är orättvist att i framtiden straffa landet för det som händer nu. Ukraina säger också att inget land som tävlar i Kiev i maj har erkänt Rysslands annektering av Krim samt att EU har sanktioner mot Ryssland på grund av annekteringen. Så det borde, enligt Ukraina, finnas en förståelse för att de nu stoppar Samojlova. Dessutom säger den ukrainska sidan att det är Ryssland som gör politik av den här frågan, inte Ukraina.

Hur sannolikt är det att Ryssland kommer att kunna delta i årets Eurovision Song Contest?

– EBU vill förstås det mer än någonting annat, för dem är det viktigt att alla ska tävla, vara glada och vara med. Däremot är det svårt att se att vare sig Ryssland eller Ukraina vill ha en lösning. Ukraina vill nog slippa ha Ryssland på plats i Kiev med alla de problem det innebär. Men om man följer Rysslands agerande i den här frågan är det ganska uppenbart att de verkar nöjda med att slippa åka till Kiev och därmed ta ställning till hur man ska hantera att vara i ett land man befinner sig i väpnad konflikt med, samtidigt som Ryssland kan plocka poäng i den politiska debatten och det internationella spelet.