Tavlan heter Hagar och Ismael.
1 av 7
En av anledningarna att målningarnas närvaro i kyrkan ifrågasatts är att Johanneskyrkan är från 60-talet medan tavlornas stil är spansk barock. Man har alltså ansett deras formspråk inte motsvarar kyrkans arkitektoniska uttryck. Foto: SVT Nyheter Västerbotten
Monica Thomson, ordförande i Vännäsbygdens konstförening, framför Johanneskyrkan i Vännäs.
2 av 7
Monica Thomson, ordförande i Vännäsbygdens konstförening, framför Johanneskyrkan i Vännäs. Foto: Cecilia Gustafsson/Sveriges Radio
Marie-Louise Marsjögård, kyrkoherde i Vännäs-Bjurholms pastorat.
3 av 7
Marie-Louise Marsjögård, kyrkoherde i Vännäs-Bjurholms pastorat, har fått ta emot många klagomål på tavlorna. Foto: Cecilia Gustafsson/Sveriges Radio
Goliats moder, en av Theo Forrers tavlor.
4 av 7
Goliats moder, en av Theo Forrers tavlor som nu plockats ner från Johanneskyrkans väggar. Foto: SVT Nyheter Västerbotten
Tavlans namn är Den förlorade sonens återkomst.
5 av 7
Kyrkan beslutade först att skänka målningarna till den numera avlidna konstnärens söner, men de svarade att de redan hade många tavlor av fadern och tackade nej. Foto: SVT Nyheter Västerbotten
Jesus frestas i öknen är namnet på den här tavlan.
6 av 7
Den 18 maj ska kyrkofullmäktige ta beslut om vad som ska hända med tavlorna härnäst. Kyrkorådets förslag är att de ska skänkas till konstföreningen i bygden. Foto: SVT Nyheter Västerbotten
Två tavlor av Forrer på Johanneskyrkans väggar.
7 av 7
Konstnären Theo Forrer som målat tavlorna avled 2004. Foto: SVT Nyheter Västerbotten

Konstbråk splittrar församlingen i Vännäs

"Det har slitit församlingen isär"
2:40 min

Vissa älskar målningarna som hängt på väggarna i Johanneskyrkan i Vännäs strax utanför Umeå. Andra menar att de skrämmer barn till tårar.

I två decennier har en konflikt om 15 tavlor av den holländske konstnären Theo Forrer delat invånarna i Vännäs kommun, strax utanför Umeå. 

Målningarna är i barock 1600-talsstil och skänktes till Johanneskyrkan av Forrer efter att han besökte kyrkan 1997 och blev väldigt förtjust i den. Men sedan ett par månader ligger tavlorna nerpackade i kartonger efter ett beslut från kyrkofullmäktige. 

Marie-Louise Marsjögård, kyrkoherde i Vännäs-Bjurholms pastorat, och Monica Thomson som är ordförande i Vännäsbygdens konstförening har stått på varsin sida i konflikten.

– Under 20 år, från det att församlingen tog emot gåvan, så har det slitit isär församlingen kan man säga. De som är för och de som är emot, säger Marsjögård.

– Det är två läger. Det finns de som avskyr dem som pesten och sedan finns det de som älskar dem, säger Thomson.

I februari tog en knapp majoritet i kyrkofullmäktige beslutet att ta ner de barocka tavlorna från väggarna i den moderna kyrkobyggnaden.

Marie-Louise har varit kyrkoherde i ungefär ett år och hon blev snabbt varse om debatten när hon tillträdde.

– I Johanneskyrkan har vi väldigt få dop. Fyra, två per år medan det i våra övriga kyrkor är betydligt fler, 50-60. När man till exempel står framme vid dopfunten finns precis i synfältet en bild av korsfästelsen där Jesus skriker ut sin smärta, berättar Marsjögård.

Lärare berättar att barnen blivit rädda, att de gråter och att de får ägna väldigt mycket tid åt att förklara varför det är sådana målningar i kyrkan

En orsak till att hon har drivit frågan om att plocka ner målningarna är reaktioner från skolpersonal om att barn har blivit skrämda.

– Där berättar lärare att barnen blivit rädda, att de gråter och att de får ägna väldigt mycket tid åt att förklara varför det är sådana målningar i kyrkan. Då förlorar man fokus från vad det verkligen handlar om på en skolavslutning eller en gudstjänst. För som sagt, det är ingen konsthall, säger hon.

Monica Thomson i konstföreningen är besviken på kyrkans beslut.

– Jag vill säga att det här var en kulturskatt som vi har i Vännäs hade, det finns inte mycket av den varan här.

Nu hoppas Monica att kyrkorådets förslag om att konstföreningen ska få tavlorna går igenom. Men kanske kommer ändå inte kapitlet om Forrers målningar i Vännäs helt avslutas om så blir fallet.

– Min förhoppning är att vi inom överskådlig framtid kommer att kunna skänka tillbaka dem till Johanneskyrkan, säger Thomson.

Den 18 maj ska kyrkofullmäktige fatta beslut i frågan.

Mer om Konst / Form

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".