Frida Trollmyr ordförande (S) fritidsnämnden i Malmö. Foto: Paul Zyra/Sveriges Radio
Frida Trollmyr (S). Foto: Paul Zyra/Sveriges Radio
S-KONGRESSEN

Socialdemokraterna i Malmö vill ta tillbaka kulturen

Frida Trollmyr (S): "Kultur är inte det lilla extra"
1:18 min

Socialdemokraterna får kritik för att de saknar kulturpolitiska visioner, såväl från kulturarbetare som från de egna leden. Även Socialdemokraterna i Malmö tycker att partiet har förlorat initiativet om kulturfrågorna.

Kommunalrådet Frida Trollmyr (S) vill ta tillbaka kulturfrågorna, som hon tycker att Socialdemokraterna har släppt.

– Jag instämmer i det. Och här i Malmö ligger vi lite före, vi har valt att själva ta tag i frågan. Vi tar fram ett nytt handlingsprogram lokalt eftersom vi tycker att vi har släppt frågorna.

Vad är det ni behöver lyfta?

– Det är framför allt synen på kultur. Det kan inte vara det där lilla extra om man har pengar över, det är en viktig del av välfärdskärnan. Debatten den senaste tiden har visat att det är en viktig fråga som vi måste hänga med i som socialdemokrater.

Har du något konkret exempel på hur Malmöborna kommer att märka av det här?

– Vi försöker få ett statligt museum till Malmö till exempel, ett demokrati- och migrationsmuseum. Och vi håller på att titta på ett nytt konstmuseum.

Finns det något annat sätt som partiet kunde agera för att ta tillbaka kulturfrågorna tycker du?

– Jag skulle önska att partiet centralt gör som vi har gjort i Malmö, går ut och har en bred dialog med dem som berörs, både utövare och deltagare, för att höra vad som behövs, säger Frida Trollmyr som är socialdemokratiskt kommunalråd med ansvar för kultur, fritid och folkhälsa i Malmö.

Mer om Kulturpolitik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".