De flesta eftermiddagarna sitter Johanna Nilsson på Kulturhuset och skriver.
De flesta eftermiddagarna sitter Johanna Nilsson på Kulturhuset och skriver. Foto: Dan Hansson/SvD/TT

Ljudboksboomen lockar flexibla författare

Ljudboksförläggaren: "Jag blir lite rädd när jag hör ordet litteratur"
2:33 min

Ljudboksförlagen växer rekordsnabbt. Men Storytel Originals förläggare Anna Öqvist Ragnar menar att de inte utgör något hot mot pappersboken.

Under årets första kvartal ökade ljudbokstjänsten Storytels streamingintäkter med 56 procent. Förra året startade företaget även ett eget förlag, Storytel Original, som producerar berättelser direkt för ljud. Det är ett förlag vars huvudsakliga konkurrenter inte är andra förlag.

– Det är människors tid, om de spelar "Candy Crush", tittar på Facebook eller kollar på en tv-serie på tunnelbanan. Det är den tiden som vi konkurrerar med, alltså tiden att underhållas, säger Anna Öqvist Ragnar som är ljudboksförläggare på Storytel Original.

Hon menar att digitala böcker inte ska ses som ett hot mot pappersboken. Ljudboksserier har mer gemensamt med tv-serieunderhållning än med den fysiska boken, berättar Anna Öqvist Ragnar. Begreppet litteratur värjer hon sig mot, det är inget hon använder för att beskriva förlagets ljudboksserier.

– Vi kallar det inte för det. Jag blir lite rädd när jag hör det, jag vet inte riktigt vad det betyder. Jag tycker att det är lite skrämmande och känner att jag måste bli rak i ryggen när jag hör det.

Litteratur eller inte, berättelser skrivna direkt för ljud är en genre i sin linda som växer rekordsnabbt. I fjol gav Storytel Original ut 18 egenproducerade titlar, i år är planen hela 30 stycken, och nyligen lanserade Bonnier ett nytt förlag som enbart ska ge ut digital litteratur. Detta har skapat nya arbetstillfällen för flexibla författare. Johanna Nilsson är en sådan. Hon har tidigare gett ut ett tjugotal pappersböcker men nu håller hon på att avsluta andra säsongen av specialskrivna ljudboksserien "Summer Karlsson". Och processen – att skriva för ljud – har fött både självreflektion och gett mersmak.

– Det har varit en tankeställare att skriva för ljud. Det har fått mig att fundera på vad det är folk vill ha och vad jag verkligen vill skriva. Jag vill skriva saker som är på liv och död men jag vill förstås också att folk ska gilla det och att det inte ska vara för tungt att läsa, säger hon.

Många lyssnare har hittat till Johanna Nilssons lite skruvade berättelse om den arbetslösa Summer Karlsson som inleder en karriär som privatdetektiv och som läses in av skådespelaren Julia Dufvenius, dock inte litteraturkritikerna. Ljudbokstitlarna recenseras sällan, något som förläggaren Anna Öqvist Ragnar beklagar. Ett skäl till kultursidornas tystnad kan vara att ljudboksförlagen hittills fokuserat på genrelitteratur – spänning, feel-good och chic-lit, en typ av berättelser som sällan recenseras, oavsett format.

Det är människors tid – om de spelar "Candy Crush", tittar på Facebook eller kollar på en tv-serie på tunnelbanan – som vi konkurrerar med.

Både Johanna Nilsson och förläggaren Anna Öqvist Ragnar återkommer också till att det inte får vara för tungt eller för invecklat när man skriver specifikt för ljud. Bisatser, brutna kronologier och inre monologer lämpar sig illa för genren eftersom ljudboken konkurrerar med omvärlden och konsumeras i miljöer där distraktionerna är många. Ett annat kännetecken för ljudboksserien är den förtätade dramatiken. Varje avsnitt ska innehålla en början, en mitt och ett slut som kan liknas vid en cliffhanger.

För författare som, i likhet med Johanna Nilsson, tidigare skrivit en mer långsam och eftertänksam prosa kan just detta vara en utmaning.

– Jag tvingas till att få mer att hända mer. Jag måste tänka på hur personerna ska utvecklas under det här avsnittet och nästa avsnitt. Så jag lär mig något hela tiden, jag har lärt mig jättemycket på att skriva det här, säger Johanna Nilsson.

Mer om Litteraturveckan i P1

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".