Mats Strandberg.
Hur skriver Mats Strandberg spänning för barn? Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Mats Strandberg om monsterhistorier för barn

Mats Strandberg: "Handlar om rädslan för det som är annorlunda"
13 min

Författaren Mats Strandberg har skrivit en monstertrilogi för de allra minsta. Men hur skriver man egentligen skräck och spänning för barn?

Tillsammans med Sara Bergmark Elfgren har Mats Strandberg skrivit ungdomstrilogin om Engelsfors, och hans senaste vuxenroman var skräckberättelsen "Färjan". Nu avslutar han en trilogi för de yngsta läsarna med "Monstret och människorna" tillsammans med illustratören Sofia Falkenhem.

Varför just monster för de unga läsarna?

– Hela idén började som en skämt när våra vänner skaffat en lurvig knähund. Vi började skämta om att det är så svårt att tänka sig att alla hundraser ska härstamma från vargen, och min skräckförfattarhjärna började tänka på en motsvarighet till varulvsmyten. Vad händer om man istället blir biten av ett fluffigt knädjur? Blir man en stort fluffigt monster som jagar folk och vill bli klappad och kliad då? Sedan växte historien ganska snabbt till att handla om rädslan för det som är annorlunda och vad människors rädsla kan göra med dem, säger han och fortsätter:

– Det är snarare människorna som är hotet i berättelsen.

Hör hela intervjun i ljudlänken ovan

Mer om Litteratur

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".