Polen museiprotest 1
1 av 2
I Gdansk protesterar man mot att regeringen ingripit i det nya andra världskrigsmuseet. Foto: Adam Potrykus
Polen museiprotest
2 av 2
Museiprotester i Polen. Foto: Adam Potrykus

Protester i Polen efter att regeringen ingripit i museum

3:10 min

I Polen stormar det kring hur regeringen ingripit i landets nya och internationellt hyllade andra världskrigsmuseum beläget i staden Gdansk.

Företrädare för regeringspartiet Lag Rättvisa, PiS, har länge uttryckt missnöje med det planerade jättemuseets inriktning som de anser har för lite fokus på den polska nationen. Och nu har man efter en rättsprocess kunnat ta över museet och byta ut dess chef. Agerandet har lett till starka protester.

"Bort med tassarna från utställningen, kulturminister Glinski!", "Andra världskrigs-museet är inte partiet PiS egendom" står det på lappar som satts upp på ett staket utanför det precis nyöppnade muséet i Gdansk.

Det som väckt ilska både hos den polska oppositionen och en internationell forskarvärld är hur regeringen nyligen bytt ut museets chef med vad många tror är avsikter att radikalt förändra innehållet i utställningen.

Jättemuseet i Gdansk, staden där andra världskriget fick sin början då Nazityskland invaderade Polen, har planerats i närmare tio år med arkitekttävlingar och internationella samarbeten. Museets hela idé är att ge en komplex bild av hur kriget drabbade hela kontinenten Europa, över nationsgränserna och med olika konsekvenser för olika grupper av människor. Men ända sedan partiet Lag och Rättvisa vann valet hösten 2015 har de kritiserat och velat ändra museets utformning.

Den senaste striden i frågan började med att regeringen sjösatte ett projekt för ett nytt museum intill det planerade, ett museum som endast ska fokusera på slaget om Westerplatte där polackerna först försvarade sig mot tyskarna. Något som kulturminister Piotr Glinski och den arbetsgrupp han tillsatte anser är en bättre symbol för det polska motståndet under kriget. Efter en utdragen rättsprocess fick regeringen till sist rätt att beordra sammanslagningen av de två museerna och det är den som nu har ägt rum. Detta utan att det alternativa Westerplattemuseet alls existerar eller har börjat byggas; det finns bara på papper.

I slutet av förra veckan ringlade köerna långa till det museum som fysiskt finns i Gdansk. Besökare på plats som Kulturnytt talade med sade sig vara oroliga för att det var sista chansen att få se den nyöppnade utställningen i sin ursprungsform. Men än har inga klara besked givits om andra världskrigsmuseets öde och vilka av de mer än tio tusen objekt som privatpersoner donerat – näsdukar med klottrade avskedsbrev från människor som vet att de ska dö, nycklar till judiska hem vars ägare mördades i massakern i Jedwabne – som kommer att få en plats i de nya ansvarigas vision.

Den polska regeringen säger själv att sammanslagningen av andra världskrigsmuseet med deras nya projekt främst är ekonomiskt och logistiskt motiverad. Men få kritiker köper den förklaringen, inte minst eftersom regeringen till varje pris ville byta ut museets ledning. Den sparkade chefen, den polska historikern Paweł Machcewicz, har sagt att han tänker försöka försvara utställningen mot eventuella innehållsliga ingrepp genom att hävda upphovsrätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista