Burcu Karakaş
1 av 2
Burcu Karakaş är turkisk frilandsjournalist. Foto: Privat
Turkiet
2 av 2
Valaffisch på premiärminister Yıldırimi i Turkiet. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio

Svårt för turkiska journalister att rapportera om folkomröstningen

"Människor vågar inte berätta om de planerar att rösta nej"
2:10 min

Efter kuppförsöket i Turkiet förra året har över hundra journalister fängslats och tusentals förlorat jobbet. På söndag är det folkomröstning om en grundlagsändring.

Burcu Karakaş arbetar som frilansjournalist i Istanbul och berättar att det är svårt för journalister i Turkiet att rapportera om valet.

– Människor man pratar med på gatan vågar inte berätta om de planerar att rösta nej, för de är rädda för repressalier, säger hon.

Burcu Karakaş skriver om mänskliga rättigheter och politik i Turkiet. Och berättar att hon och hennes kollegor idag är försiktiga med att skriva kritiskt om regeringen.

– Vi sätter tyvärr upp gränser för oss själva, för vi vet att flera av dem som inte har gjort det sitter i fängelse idag, säger hon.

Flera journalister som skrivit kritiskt om Erdoğan, eller regeringspartiet AKP har gripits. 19 journalister som arbetat på den oppositionella dagstidning Cumhuriyet sitter till exempel häktade i vätan på rättegång, majoriteten är åtalade för att ha "hjälpt en terrororganisation". Åklagaren hävdar att de haft samröre med Gülenrörelsen som anklagas ligga bakom kuppförsöket.

Om det skulle bli ett ja i folkomröstningen på söndag betyder det att dagens parlamentariska styre i Turkiet ersätts med ett presidentstyre. Presidenten skulle då få lättare utlysa undantagstillstånd och kunna sitta vid makten i upp till 15 år. Alltså skulle Erdoğan i så fall ha möjlighet att sitta kvar som president till och med år 2029.

Burcu Karakaş säger att hon är orolig för utgången av valet på söndag. Ett "ja" skulle förvärra situationen för journalister, menar hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".