Protesterna i Ungern fortsätter

1:50 min

Den nya lag som hotar det fristående universitetet CEU:s framtid i Ungern har fått ungdomar och oppositionella att protestera i snart en vecka.

I går samlades tusentals ungerska studenter och oppositionella på Budapests gator för att marschera mot det ungerska parlamentet Det är fjärde gången den senaste veckan som demonstrationer mot den nya lagen som röstades i genom i parlamentet nyligen och som hotar det Centraleuropeiska universitetet CEU genomförts.

Sedan Fidesz tog makten i Ungern 2010 har landets oppositionella många gångar protesterat mot regeringspartiets politik. Journalisten Csaba Czinkoczky som bor i Budapest säger att de nuvarande protesterna skiljer sig från tidigare.

– De senaste protesterna känns annorlunda. Det är mycket mer energi i luften, det är väldigt många fler ungdomar ute på gatorna. Det är uppenbart att något är på gång att hända.

De pågående protesterna på Budapests gator är en reaktion mot den nya lag som det ungerska parlamentet godkände förra veckan. En lag som kan tvinga universitetet Central European University, CEU, i Budapest att stänga. Lagen medför restriktioner som gör det svårare för utomeuropeiska universitet att bedriva sin verksamhet i Ungern. CEU är ett sådant. Det grundades av finansmannen George Soros, är registrerat i USA men har sitt campus i Budapest och har, genom sin fristående och framstående forskningsverksamhet, länge varit en nagel i ögat på den nationalkonservativa ungerska regeringen

Lagen har fått hård kritik från både USA och EU. 18 Nobelpristagare och över 900 akademiker världen över har därtill skrivit på en protestlista mot lagen som de menar inskränker det fria tänkande och är ytterligare ett led i regeringens försök att tysta kritiska och obekväma röster.

Csaba Czinkoczky  säger att oppositionen i Ungern varit och fortfarande till stor del är splittrad. Han menar dock att lagen som hotar CEU har haft en enande kraft på oppositionen, fått ungdomar att engagera sig och att protesterna ytterst handlar om att man vill ha en ny regering.

– De vill naturligtvis får bort Orban och Orbans regim, så mycket är alla oppositionspartier och studenterna som är ute på gatorna eniga om. Jag känner ungdomarnas vibrationer ute på gatan. Det känns väldigt tydligt att de vill ha en ändring och de kommer inte att ge sig, säger Csaba Czinkoczky.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista