Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Över hundra författare i upprop mot bokmässan

Magnus Florin. Foto: Jens L´Eestrade / SCANPIX
Magnus Florin tänker inte medverka på årets bokmässa om Nya Tider får ställa ut. Foto: Jens L'Eestrade

I ett upprop som Dagens Nyheter publicerat anger sammanlagt 127 författare och översättare att de inte tänker medverka på bokmässan i Göteborg om Nya Tider får ställa ut.

Bokmässan meddelade i december att de inte tänker neka utställare på grund av deras åsikter och i mars blev det klart att Nya Tider kommer att medverka på mässan även i år.

"Bok- och Biblioteksmässan har valt att tillåta Nya Tider att delta ännu ett år. Så länge högerextrema krafter närvarar på mässan kan inte vi göra det", skriver författarna på DN Kultur och meddelar att de i stället avser medverka i de alternativa litteraturevenemang som äger rum samtidigt som bokmässan på Göteborgs Litteraturhus och Världskulturmuseet.

Bland dem som undertecknat artikeln finns Författarförbundets ordförande Gunnar Ardelius, författarna Johannes Anyuru, Tone Schunnesson och Aris Fioretos och fyra ledamöter i Svenska Akademien: Peter Englund, Klas Östergren, Sara Stridsberg och Anders Olsson.

Det här handlar inte om yttrande- och tryckfrihet. Det handlar om vilken plats man vill att Bokmässan ska vara.

För författaren och chefsdramaturgen på Dramaten, Magnus Florin är det videoklipp som spridits på sociala medier och som visar hur två personer med kopplingar till Nya Tider under hotfulla former söker upp två Expressen-medarbetare i deras hem ett av skälen till att han inte vill medverka i samma evenemang som Nya Tider.

– Det här handlar inte om yttrande- och tryckfrihet. Det handlar om vilken plats man vill att bokmässan ska vara. Jag ser bokmässan som en viktig och öppen plats för utbyte av tankar, men det blir det inte på det här viset. En gräns är passerad, säger Magnus Florin.

Nya Tiders chefredaktör Vavra Suk säger till Kulturnytt att hans tidning inte skulle använda den typen av metoder, men förklarar filmen som ett svar på vad han kallar "system-media" som börjat med att söka upp människor i deras hem och, som han säger "hänga ut dem".

Och protesterna mot Nya Tiders närvaro på bokmässan gör det ännu viktigare för tidningen att vara där.

– Förra årets debatt om vår medverkan satte finget på att inte alla röster, alla åsikter får komma fram i system-media, säger Vavra Suk. 

Bokmässans VD Maria Källson vill inte vara med i en intervju men har lämnat en skriftlig kommentar till P4 Göteborg:

"Vi beklagar att dessa författare inte kommer till årets bokmässa. Men vi respekterar fullt ut att de har en annan ståndpunkt än vår. Åsiktsfrihet gäller naturligtvis även de författare som avstår från att delta."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".