Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Liberaler vill ha minnesplats för terrordådet

Publicerat fredag 21 april 2017 kl 15.37
Lotta Edholm (L): Viktigt fatta beslut om en minnesplats
(3:06 min)
Liberalen Lotta Edholm tror att en minnesplats efter terrorattentat behövs.
1 av 2
Liberalen Lotta Edholm tror att en minnesplats efter terrorattentat behövs. Foto: Berit Nygren/SR
Madeleine Palo var med i tsunamin 2004 och ställer sig positiv till liberalernas förslag om en minnesplats efter terrorattentatet.
2 av 2
Madeleine Palo var med i tsunamin 2004 och ställer sig positiv till liberalernas förslag om en minnesplats efter terrorattentatet. Foto: Berit Nygren/SR

Politikerna i Stockholm stad har börjat fundera på hur staden ska bevara minnet av dem som fick sätta livet till i terrorattentatet på Drottninggatan för två veckor sedan, och från Liberalerna finns det nu ett skriftligt förslag om att det borde inrättas en fast minnesplats.

– Jag tror att det är så att när något sådant här extremt otäckt inträffar som slår rätt mot stockholmarnas vardag och vårt gemensamma vardagsrum finns det faktiskt ett behov för människor att kunna ha ett ställe att gå till, och också naturligtvis för att hedra offren och deras anhöriga, säger Stockholmsliberalen Lotta Edholm.

Hur pass bråttom är det enligt er att få fram en sådan här minnesplats då?

– Det är ju inte alls egentligen bråttom att få fram själva minneplatsen. Däremot tycker jag att det är viktigt att fatta beslut, för sedan tror jag att det är en ganska grannlaga process att hitta till exempel rätt konstnär och att man får en utformning som människor tycker om och känner sig bekväma med så den processen gör inte så mycket ifall den tar litet tid.

Vi står utanför Åhléns på Drottninggatan i Stockholm där lastbilen slutligen körde in för två veckor sedan, efter att ha mejat ner flera människor på gågatan norrifrån.

Haven av blommor forslades bort efter påskhelgen och kondoleansböckerna på Kulturhuset och Stadshuset är hopslagna och ersatta av en digital, men planket som skyddar varhusets skadade del och är översållad av hälsningar är kvar och drar till sig många förbipasserande, och bland den är meningarna om en minnesplats delade.

En av dem som gillar idén är Elias:

– Vi ska minnas det här, ja, vi ska enas här i Sverige, vi måste komma ihåg allt det här. Det här får inte upprepas alltså.

Samuel som står bredvid är av helt motsatt mening:

– Det kommer att upprepas och vi kan inte göra en minnesplats för varje terrordåd.

Madeleine Palo är med sina barn vid planket och hon är spontant positiv till en minnesplats:

– Jag tänker på minnesplatsen som de ska bygga upp efter tsunamin. Det tycker jag känns jättefint. Vi var med i tsunamin så vi har längtat efter en sådan plats så då tänker jag liknande med detta, att det kan vara en fin plats att komma till, att minnas och hedra de döda, säger hon.

Tsunamin var ju en naturkatastrof. Här är det någon som med berått mod har tagit livet av flera människor och skadat ännu fler.

– Jo, det är klart att det är en stor skillnad där, men samtidigt tänker jag att sådana där minnesplatser är till för dem som är kvar och sörjer och det är en sorg oavsett om det är en naturkatastrof eller ett terrorattentat.

Syftet med minnesplatsen är tvådelat, säger liberalen Lotta Edholm:

– Dels naturligtvis att hedra offren och att visa stockholmarnas respekt för offren och deras familjer, men också som ett ställe man kan gå till och minnas den här terrorattacken som ju faktiskt slog rakt mot stockholmarnas hjärta, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".