PR-ansvariga Victoriya Sydorenko på ESC i Kiev. Foto: Fredrik Wadström
1 av 3
Pr-ansvariga Victoriya Sydorenko på ESC i Kiev. Foto: Fredrik Wadström/SR
Oleksander Skitjko som är en av tre programledare i årets ESC i Kiev. Foto: Fredrik Wadström
2 av 3
Oleksander Skitjko som är en av tre programledare i årets ESC i Kiev. Foto: Fredrik Wadström/SR
Volodymyr Ostaptjuk och Timur Mirosjnytjenko om att presentera finalen i ESC i Kiev. Foto: Fredrik Wadström
3 av 3
Volodymyr Ostaptjuk och Timur Mirosjnytjenko om att presentera finalen i ESC i Kiev. Foto: Fredrik Wadström/SR
EUROVISION SONG CONTEST 2017

Eurovisionsfinalen i Kiev möjlighet att visa annat än kriget

"Ukrainas chans att göra ett positivt avtryck"
2:30 min

Just nu pågår förberedelserna för årets Eurovision Song Contest som hålls i Kiev i maj. Kulturnytt har träffat de tre programledarna på plats i Ukraina.

Årets ESC har på förhand kantats av en rad konflikter med bland annat kraftiga förseningar i förberedelserna och Rysslands avhopp från tävlingen. De tre programledarna som ska leda Eurovisionsfinalen i Kiev hoppas på att arrangemanget ska bidra till en positiv bild av det moderna Ukraina.

– Alla känner till kriget i östra Ukraina men människor vet väldigt lite om livet i landet i övrigt, säger 25-årige Oleksander Skitjko, en av de tre programledarna i årets Eurovision Song Contest.

Skitjko kommer tillsammans med Volodymyr Ostaptjuk att presentera artisterna på scenen medan den tredje programledaren, Timur Mirosjnytjenko, ska hålla till i Green Room under tävlingarna. När de träffar oss utländska journalister kallar de sig Alex, Vova och Tim och de säger alla tre att det här är Ukrainas chans att göra ett positivt avtryck.

Obekräftade eller rent felaktiga uppgifter spreds med blixtens hastighet.

För Victoriya Sydorenko, internationellt pr-ansvarig för Eurovisionsfinalen i Kiev, har mycket av den senaste tiden gått åt till att förklara för omvärlden varför Rysslands bidrag stoppats av den ukrainska staten. Journalister ville ha snabba svar medan arrangörerna tvingades vänta på officiella beslut. I det vakumet uppfattades varje liten kommentar från vilket håll som helst som officiella uttalanden, säger Sydorenko.

Obekräftade eller rent felaktiga uppgifter spreds med blixtens hastighet, säger pr-ansvariga Victoriya Sydorenko som framhåller att Ryssland har fått flera möjligheter att medverka, till exempel genom att anmäla en annan artist än Julia Samojlova som stoppades för sin i Ukraina olagliga inresa på Krim 2015. I slutändan valde Ryssland att helt dra sig ur Eurovsionsfinalen och att heller inte sända den i rysk tv.

Och även om de tre programledarna uttrycker sig diplomatiskt kring den politiska situationen är de helt öppna med att de, liksom alla andra ukrainare, är djupt påverkade av kriget i landets östra delar, ett krig som på knappt tre år krävt 10 000 liv. De berättar om vänner som åkt dit som frivilliga i den ukrainska armén och Oleksander Skitjko säger att en av hans släktingar begav sig till fronten för att försvara landet och dödades i striderna.

Relaterat

Mer om Melodifestivalen & Eurovision Song Contest

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".