Karaktärerna i pjäsen "Hona Beirut" på scen i Beirut.
1 av 3
Karaktärerna i pjäsen "Hona Beirut" på scen i Beirut. Foto: Alexandra Sandels/SR
Pjäsen "Hona Beirut".
2 av 3
Pjäsen "Hona Beirut". Foto: Alexandra Sandels/SR
Närbild på några av skådespelarna i "Hona Beirut".
3 av 3
Närbild på några av skådespelarna i "Hona Beirut". Foto: Alexandra Sandels/SR

Libanesisk pjäs ska motverka sekteristiska fördomar

"Hur ska vi veta vem av oss här i rummet som är bombaren?"
1:48 min

Det libanesiska inbördeskriget, som bröt ut 1975, har satt djupa spår i samhället. För att minnas krigsutbrottet och motverka sekteristiska fördomar har en libanesisk ideell organisation satt upp teaterpjäsen "Houna Beirut", eller "Det här är Beirut" – en svart komedi om religiösa och politiska fördomar där 18 unga libaneser från olika religiösa bakgrunder och Beiruts mest utsatta områden medverkar. Alexandra Sandels var nyligen på premiären.

"Nå... hur ska vi veta vem av oss här i rummet som är bombaren?" frågar en av karaktärerna högt och tittar misstänksamt på de andra i rummet.

Pjäsen "Hona Beirut" utspelar sig på ett fiktivt kafé i Beirut. Ungdomarna har samlats där för att delta i en talangtävling. Men tävlingen avbryts när de får reda på att en självmordsbombare är lös i området. Bombaren kan ju vara en av dem! En av de shiamuslimska karaktärerna ställer sig upp. Det är klart att det måste vara en sunnimuslim, de är ju kända för att vara självmordsbombare, säger han.

En av de sunnimuslimska karaktärerna svarar argt och menar att det ju var shiamuslimerna som började med att spränga sig själva, varpå shiamuslimen surt svarar att de bara utför martyruppdrag. Anklagelserna haglar bland karaktärerna. En kille i tajt blå t-shirt ställer sig upp. Bismillah, i Allahs namn, ska jag berätta för er vem självmordsbombaren är, säger han.

Alla i pjäsen skriker. Han måste ju vara jihadist så som han pratar, det är säkert han som är självmordsbombaren. Publiken gapskrattar.

Regissören Yehia Jaber tycker att ungdomarna är modiga som framför pjäsen. Målet är att visa och våga prata om den sekteristiska problematiken mellan sunni- och shiamuslimer idag – och fenomenet självmordsbombare, säger Yehia Jaber.

Mer om Scen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".