Christer Björkman och Ola Melzig leder arbetet med att få allting klart till Eurovisionsfinalen i maj.
1 av 3
Christer Björkman och Ola Melzig leder arbetet med att få allting klart till Eurovisionsfinalen i maj. Foto: Fredrik Wadström/SR
Ljudmila Grigorenko ansvarar för en stor konstutställning på Kievs fästning.
2 av 3
Ljudmila Grigorenko ansvarar för en stor konstutställning på Kievs fästning. Foto: Fredrik Wadström/SR
Katja Taylor driver den lilla konsthallen Port Creative Hub i Kiev där Eurovision Song Contest också märks av.
3 av 3
Katja Taylor driver den lilla konsthallen Port Creative Hub i Kiev där Eurovision Song Contest också märks av. Foto: Fredrik Wadström/SR
EUROVISION SONG CONTEST 2017

Kiev satsar på kulturen under ESC

Ukrainsk kulturdiplomati under ESC
2:28 min

Inför Eurovisionsfinalen satsar arrangörsstaden Kiev på ett stort kulturprogram som ska ge fler bilder av värdlandet Ukraina än krig och konflikter.

– Vi vill verkligen komma ur den här onda cirkeln, säger Ljudmila Grigorenko, curator för den stora konstsatsningen som öppnar på söndag i museet i Kievs historiska fästning. På museets innergård kommer över 60 ukrainska konstnärer att genomföra ett 20-tal olika projekt, och även om både den av Ryssland annekterade Krimhalvön och kriget i östra Ukraina finns med som teman i utställningen är tanken att visa upp många fler sidor av det ukrainska kulturlivet.

Samtidigt planeras ytterligare ambitiösa konstutställningar på andra museer samt flera utomhusscener runt om i Kiev med gratiskonserter och kulturprogram. Också mindre aktörer i det ukrainska kulturlivet deltar. Den lilla samtidskonsthallen Port Creative Hub i hamnområdet vid floden samarbetar med en av de scener som kommer att finnas nära. Konsthallscehefen Katya Taylor säger att hon hoppas att Kievs stad menar allvar med den här satsningen.

– Jag hoppas att det finns en långsiktig strategi och att det kommer att det kommer att bli hög kvalitet på det som erbjuds, säger Katya Taylor på Port Creative Hub.

Medan Kievs kulturliv förbeder sina satsningar arbetar Eurovisionsteamet hårt under bland annat svensk ledning för att få allting kring showen att fungera. Inne i finalarenan säger tävlingsproducenten Christer Björkman i en paus att de nästan kommit i kapp det pressade tidsschemat.

Förutom tävlingarna i arenan kommer det att finnas fem så kallade fan-zoner runt om i Kiev samt det ambitiösa kulturprogrammet som löper parallellt. Katya Taylor på konsthallen Port Creative Hub säger:

– Det ser ut som att myndigheterna i Kiev har bestämt sig för att satsa på kulturdiplomati för att förmedla bilden av ett attraktivt Ukraina.

Relaterat

Mer om Melodifestivalen & Eurovision Song Contest

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".