Sampo Terho, Sannfinländarna. Foto: Pontus mattsson/Sveriges Radio
Sampo Terho, Sannfinländarna. Foto: Pontus Mattsson/Sveriges Radio

Sampo Terho är Finlands nya kulturminister

Thella Johnson: "Finnlandssvenskarna känner en viss oro"
1:58 min

Finlands nya kulturminister heter Sampo Terho. Han utsågs igår som väntat av sitt parti Sannfinländarna till ny kultur-, idrotts- och Europaminister.

Sampo Terho är ordförande i partiets riksdagsgrupp och också en av huvudkandidaterna till Sannfinländarnas nästa partiordförande. Partiet har efter valframgångarna för ett par år sedan tappat halva väljarstödet i opinionen och ligger nu runt 10 procent.

Men partiets kontroversiella kulturpolitik oroar många, säger Ekots utrikeskorrespondent Thella Johnson.

– Sannfinländarnas politik har det varit väldigt mycket tal om sedan de lanserade sitt kulturprogram för några år sedan. Det var mycket fokus där på konst som ska vara föreställande och där stod också att statligt stöd inte skulle ges till "experimentell konst", vilket upprörde, säger Thella Johnson. 

– Sampo Terho är själv ordförande i Finskhetsförbundet som kämpar för det finska språket och den finska kulturen och där finns ett motstånd mot det svenska i Finland och det känner finlandssvenskar oro för. 

Vad har det kommit för reaktioner?

– Det har blivit starka reaktioner från kulturarbetare och från det finlandssvenska kulturlivet. Just för att det svenska är en officiell och en grundlagsstadgad rättighet och att det där nu kan finnas en konflikt. 

Mer om Kulturpolitik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".