Caterina Pascual Söderbaum tilldelas Sveriges Radios Romanpris postumt för sin roman ”Den skeva platsen”.
1 av 2
Caterina Pascual Söderbaum tilldelas Sveriges Radios Romanpris postumt för sin roman ”Den skeva platsen”. Foto: Steve Sem-Sandberg
Caterina Pascual Söderbaum.
2 av 2
Caterina Pascual Söderbaum. Foto: Steve Sem-Sandberg

Caterina Pascual Söderbaum får Sveriges Radios Romanpris postumt

7:56 min

Författaren Caterina Pascual Söderbaum tilldelas Sveriges Radios Romanpris 2017 för romanen "Den skeva platsen".

Hör hela sändningen från Luleå i ljudlänken under artikeln

"Med barmhärtig blick närmar sig författaren den egna livsberättelsen och öppnar samtidigt olika fönster mot Europas mörka historia där läsaren blir medskapande. Ett litterärt mästerverk med lyskraft."

Så lyder lyssnarjuryns utlåtande om Caterina Pascaul Söderbaums roman "Den skeva platsen" som i år tilldelas Sveriges Radios Romanpris.

Lyssna också: Juryns sista samtal

Författaren, översättaren och tolken Caterina Pascual Söderbaum föddes i Katalonien 1962 och var under sitt yrkesliv bland annat verksam som översättare av svensk litteratur till spanska. Hon avled 2015, när hon nyligen hade färdigställt manuset till sin sista roman "Den skeva platsen".

Romanen, som gavs ut 2016, är Pascaul Söderbaums andra bok efter novellsamlingen "Sonetten om andningen" från 2001, som belönades med Katapultpriset för bästa debut.

"Den skeva platsen" är en slags familjeroman som spänner över flera av det förra seklets smärtpunkter och växlar mellan Hitlers utrotningssystem, slaget om Stalingrad och författarens egen uppväxt i Katalonien under Franco, hela tiden med frågor om skuld och ondska i förgrunden.

– Vi är, precis som Caterina skulle ha varit om hon var här, oerhört glada över den positiva respons som "Den skeva platsen" har fått. Caterinas förhoppning var att hennes text skulle vara stark och självständig nog för att överleva på egen hand och göra skillnad, få en plats i litteraturen och kanske till och med på så sätt kunna bli "odödlig", säger Mònica Pascual Söderbaum och Rita Hugas Söderbaum, syster respektive dotter till Caterina, i Sveriges Radios pressmeddelande.

Lundströms Bokradio: Ett porträtt av Caterina Pascual Söderbaum

I år har lyssnarjuryn som utsett vinnaren bestått av Amanda Hodzic från bokcirkeln Kapitelslukarklanen i Piteå, Inger Mossberg från bokcirkeln Astrid i Umeå och Hans Marklund från bokcirkeln Saragubbarna i Skellefteå.

Övriga nominerade böcker var "Aftonland" av Therese Bohman, "Nätterna på Mon Chéri" av Stefan Lindberg och "Vän av ordning" av Henrik Bromander.

Recension: "Den skeva platsen" av Caterina Pascual Söderbaum

Sveriges Radios Romanpris instiftades 1993 och delas i år ut för 24:e året i rad. Prissumman är 50 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista