Eurovision Song Contest

Kiev kritiseras för behandling av romer inför ESC

2:23 min

Kiev, som om en vecka arrangerar Eurovision Song Contest under parollen "mångfald", kritiseras för att romska läger i stadens utkanter bränts ned.

Det ungerska tävlingsbidraget "Origo" i årets Eurovision Song Contest framförs av den ungersk-romske sångaren Joci Papai. Men samtidigt som det kommer att finnas romska artister och dansare på scenen under finalveckan i Kiev har stadens romer drabbats av flera attacker inför Eurovision. Med bara några dagars mellanrum för ungefär en månad sedan jämnades två romska läger med marken och de sammanlagt omkring 350 boende jagades bort under hot.

Petro Grygoritjenko, är ordförande i organisationen "Kongressen för romer i Ukraina", och han säger att de nu vänt sig till den ukrainska regeringen, bland annat till kulturministeriet, med krav på en ordentlig utredning.

- Vi kräver att de här attackerna ska utredas av det Nationella säkerhetsrådet i Ukraina, säger Petro Grygoritjenko.

Människorättsorganisationen Ukrainska Helsinforskommittén skrev också nyligen ett öppet brev till den lokala arrangörersgruppen av Eurovision Song Contest om att det finns uppgifter om att nedbränningen av de romska lägren var en upprensningsaktion inför tävlingen. När Ukraina skulle vara värd för fotbolls-EM 2012 genomfördes liknande aktioner mot romer i Kiev med hänvisning till att lägren syntes på vägen till och från flygplatsen. Advokaten Olena Sapozjnikova på Ukrainska Helsingforskommittén tycker att Eurovision Song Contest, ESC, borde göra betydligt mer för att försvara romernas rättigheter.

- ESC skulle kunna arbeta för att vidga människors horisont och bidra till att motarbeta fördomarna mot romer i det ukrainska samhället, säger advokaten Olena Sapozjnikova.

För Petro Grygoritjenko från "Kongressen för romer i Ukraina" är det här inte bara en fråga om romernas säkerhet. Om det här sker ostraffat idag kan vem som helst drabbas i framtiden, säger han.

- Det här är en säkerhetsfråga för själva den ukrainska staten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista