nationalmuseum
1 av 7
Projektledaren Cecilia Brännvall och kulturarvsspecialisten Elisabet Jermsten. Foto: Berit Nygren/Sveriges Radio
Nationalmuseums entréhall med detaljer som restaureras omsorgsfullt.
2 av 7
Nationalmuseums entréhall med detaljer som restaureras omsorgsfullt.
Taket i Nationalmuseums ljusgårdar består av olika vinklade glas.
3 av 7
Taket i Nationalmuseums ljusgårdar består av olika vinklade glas. Foto: Berit Nygren/SR
Nya Nationalmuseum ska flöda i ljus och här kan man också se hur en sprinkler placerats diskret i en takrosett.
4 av 7
Nya Nationalmuseum ska flöda i ljus och här kan man också se hur en sprinkler placerats diskret i en takrosett. Foto: Berit Nygren/SR
Museets inomhusklimat har blivit toppmodernt och döljs diskret bland annat i de här takrosorna.
5 av 7
Museets inomhusklimat har blivit toppmodernt och döljs diskret bland annat i de här takrosorna. Foto: Berit Nygren/SR
Nationalmuseum flödar av ljus.
6 av 7
Nationalmuseum flödar av ljus. Foto: Melker Dahlstrand
Väggarna i Nationalmuseum har fått färg.
7 av 7
Väggarna i Nationalmuseum har fått färg. Foto: Berit Nygren/SR

Nya Nationalmuseum tar form

Fastighetsverkets projektledare Cecilia Brännvall: "Man kan titta ut över Stockholm"
3:18 min

Nationalmuseums hus i Stockholm genomgår sin största genomgripande renovering i dess 150-åriga historia. Idag har Statens fastighetsverk haft en första rundvandring i huset för massmedia.

En påfallande förändring är att huset nu genomflödas av ljus.

– Det är de här gigantiska fönstren som har öppnats upp, vilket innebär att man kommer att kunna se konsten i dagsljus vilket har varit ett av museets önskemål. Man kommer också att kunna orientera sig i staden, man kan ta en paus, reflektera litegrann, titta ut över Stockholm, säger fastighetsverkets projektledare Cecilia Brännvall.

Vi står i det som ska bli den nya restaurangen med utsikt över Kungliga slottet, och ser ut igenom några av alla de fönster som tidigare har varit igensatta för att skydda konstverken från starkt solljus.

Nu får fönstren specialgjort glas som begränsar solljuset, och på nedre våningen rakt in till höger har hörsalen blivit ännu en ljusgård.

– Och så kommer man att kunna se genom ljusgården, ut i parken på andra sidan så att man får en utblick genom museet. Det kommer ju att bli jättehäftigt!

Ovanför ljusgårdarna vilar ett tak med glas i olika vinklar som också ska borga för en god akustik, men av det märks inte så mycket än eftersom huset fortfarande är en byggarbetsplats. Det borras och slipas, i varje rum står det byggnadsställningar och maskiner och ur hål i väggarna kommer det sladdar med okänd slutpunkt, men en del är alltså klart och en annan stor förändring är att huset får ett helt nytt klimatsystem.

– Det de har efterfrågat är möjligheten att visa konsten integrerat – olika typer av hantverk och konst från samma tidsperiod till exempel – och det kräver att man kan reglera klimatet ganska precist, och det kommer vi nu att kunna göra, säger Brännvall.

Det har varit många utmaningar i detta statliga byggnadsminne, bland annat att skapa ett mycket bra inomhusklimat utan att det syns, berättar Cecilia Brännvall och visar hur ventilationen har byggts in som en del av en takrosett:

– Det du ser här är egentligen bara donet där luften kommer in, och så ser man sprinklerhuvudet som en liten pistill, mitt i rosetten. Det är väldigt vackert, tycker jag.

Vackra stuckaturer och trätak har omsorgsfullt tvättats och restaurerats och en del väggar har fått tillbaka sina ursprungsfärger, berättar kulturarvsspecialisten Elisabet Jermsten:

– Vi har kunnat passa på, under den här renoveringen, att göra väldigt många färgundersökningar runt om i huset och kartlagt hur byggnaden såg ut när den stod klar 1866, berättar Jermsten och fortsätter:

– Det har varit jättespännande. I det här galleriet har vi kommit fram till att det var en ljust mild rosa pastellkulör på väggarna och pelarna, pilastrarna är lite varmt grå. Det fina dekormåleriet i taket var ju synligt sedan tidigare, men nu har vi målat väggarna i färgerna det var från början och fått tillbaka det uttryck som hela det här långa fina galleriet hade från början, säger Jermsten.

Den 1 december lämnar Statens fastighetsverk över huset till Nationalmuseum som då kan börja flytta in. Själva invigningen är planerad till hösten 2018.

Relaterat

Mer om Konst / Form

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".