Marine Le Pen och Emmanuel Macron ställs mot varandra i kväll.
Marine Le Pen och Emmanuel Macron ställs mot varandra i kväll. Foto: TT

Franska kulturarbetare mobiliserar mot Marine Le Pen

Cecilia Blomberg: En kamp för kulturlivets mångfald
2:45 min

Franska kulturlivet tar nu plats i presidentvalets slutspurt med namnlistor, upprop och konserter, som ikväll på Place de la République i Paris. Cecilia Blomberg kommenterar det nya engagemanget.

Det kanske inte är så konstigt eftersom det sedan ett par år finns flera kommuner som styrs av Nationella Fronten och där det har blivit tydligt att politikerna varit inne och petat i detaljnivå i kulturlivet. Senast i mars förbjöds Lucas Belvaux senaste film "Chez Nous" i den lilla staden le Luc i södra Frankrike och man kan tänka sig att det berodde på att filmen var en kritisk skildring av ett högerpopulistiskt parti. I Fréjus, också i Sydfrankrike, har konstnärer som varit kritiska blivit av med sina ateljéer på lite oklara grunder och i flera städer har Nationella Fronten gått in och styrt vad som skrivs i de lokala tidningarna.

Det som däremot verkligen står på spel är värderingsfrågor om vad Frankrike står för och  vad fransk identitet är.

Men å andra sidan är det inte så enkelt att franskt kulturliv inför första valomgången helt slöt upp bakom Emmanuel Macron. Långt ifrån. Det finns starka röster som är väldigt kritiska mot det som uppfattas som en nyliberal politik. Hela den franska proteströrelsen "Nuit Debout" deboutrörelsen som bland annat intog Place de la République i Paris hela nätterna för ungefär  ett år sen hade nog hellre sett en kandidat längre till vänster. Och för många är det nog lite som att välja mellan två dåliga saker och en del av diskussionen efter första omgången i presidentvalet har också handlat om att rösta blankt eller att inte rösta alls.

 Men varför tror du att många har svängt?

Jag tror nog att man på riktigt börjar blir orolig för att ett utbrett röstskolkande eller blankröstande kan leda till att Marine Le Pen tar hem segern och det är många som inte vill det. Så de här kulturevenemangen och aktionerna den senaste veckan handlar mycket om att  verkligen uppmana väljarna att använda sin rösträtt och lägga den på Macron. För att han står för ett mångkulturellt samhälle, för mångfald och också har uttalat kulturpolitiska idéer som attraherar.

Igår var det stor tv-debatt mellan presidentkandidaterna – hur märktes kampen om kulturen då?

Kulturfrågorna var ju inte det område som det fanns tid för trots att de två presidentkandidaterna verkligen bråkade sig igenom två och en halv timme.

Det som däremot verkligen står på spel och som också genomsyrade hela den här duellen är värderingsfrågor om vad Frankrike står för och  vad fransk identitet är. Där Marine Le Pen som ett mantra pratade om det franska språket, identiteten och stängda gränser och Emanuelle Macron å sin sida lika ofta upprepade att det inte finns något genuint franskt, utan det franska består av mångfald och en öppenhet mot världen.

Vi får väl se om det här nyväckta politiska engagemanget bland franska, konstnärer och författare med alltifrån klassiska konserter, författare, poesimaraton, populärmusikevenemang, listor, och pamfletter.  Vi får se om det påverkar väljarna i någon riktning – eller om det kan bli som i USA att kulturens aktörer klumpas ihop och etiketteras som en storstadselit.

Relaterat

Mer om Presidentvalet i Frankrike 2017

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".