berlin delad stad
1 av 2
Bo Bjelfvenstam presenterade sin film från 1959, Berlin delad stad, på Willy Brandt-stiftelsen i Berlin. Tidigare förbundskanslern och borgmästaren i Berlin intervjuas i filmen och överraskar den tyska publiken med sin flytande norska efter åren i norsk och svensk exil. Foto: Daniela Marquardt/Sveriges Radio
Berlin 1957.
2 av 2
Berlin 1957. Foto: TT

Svensk Berlindokumentär återupptäckt

58 år gammal svensk Berlindokumentär återupptäckt
3:01 min

Upptäckten av en bortglömd svensk dokumentär har rönt stort intresse i Berlin. Bo Bjelfvenstams film "Berlin delad stad" från 1959 visar ett Berlin som ger nya perspektiv – också för dagens publik.

På en karta över Stockholm tecknas konsekvenserna av Berlins delning i fyra sektorer, en för varje segrarmakt i andra världskriget. Men det är framför allt vardagens absurditeter som Bo Bjelfvenstam skildrar i filmen. Allt finns i dubbla uppsättningar från pengar och frimärken till universitet och medier. Spårvagnen som stannar vid sektorsgränsen där man måste kliva av och åka vidare med ett annat tåg. Och de många splittrade familjerna, tillstånden som krävdes för att hälsa på släktingarna i öst.

– Allt man såg från Berlin då var ur Västberlinskt synpunkt och handlade mest politik och ekonomi. Jag ville visa hur de vanliga människorna påverkades av att leva i det absurda systemet, berättar Bo Bjelfvenstam.

Då anade ingen att det skulle bli ännu värre. Bara två år senare, 1961, byggdes muren som skulle splittringen total och permanent.
Det är inblickarna i vardagen och skildringen av tiden före muren som gör filmen så intressant, berättar historikern Florian Weiss.

– Idag är vår bild av Berlin så starkt präglad av muren, hur den byggdes, åren av delning och jublet när den revs. Den politiskt delade men ännu relativt öppna staden på 50-talet är inte lika känd och lika väl dokumenterad, berättar historikern som upptäckte filmen av en slump i gamla arkiv.

Det är så oerhört överraskande. Filmen kom ju till mer av en slump.

Nu har den försetts med tysk speakerröst och nästan 60 år efter att den först visades i Sveriges Television är den tillgänglig också för en tysk publik. Här får de se sin huvudstad ur ett ovant perspektiv och överraskas av att höra tidigare förbundskanslern Willy Brandt, som då var borgmästare i Berlin, tala flytande norska, efter sin tid i norsk exil.

Att filmen "Berlin delad stad" skulle få nytt liv efter så lång tid var också oväntat för upphovsmannen 93-årige Bo Bjelfvenstam, mest känd för sina dokumentärer från Afrika, och som presenterade filmen i Berlin igår.

– Det är så oerhört överraskande. Filmen kom ju till mer av en slump, som en bisak när jag höll på med andra saker i Europa. Det var min fru som kom från Berlin, som övertalade mig att göra filmen. Det hela var ganska improviserat och tillfälligt, säger Bo Bjelfvenstam.

Mer om Film/TV

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".