circle
Emma Watson i "The Circle".
RECENSION – FILM

"The Circle" är en lite tafflig grundkurs i nätkritik

Roger Wilson om "The Circle"
2:57 min

"The Circle" utspelas bakom kulisserna hos en fiktiv it-jätte och handlar om hur det skulle kunna gå i en nära framtid om total transparens är idealet.

Titel: "The Circle"
Regissör: James Ponsoldt
Skådespelare: Emma Watson, Ellar Coltrane, Glenne Headly m fl
Betyg: 3 av 5

Filmen "The Circle" bygger på en roman av den amerikanske författaren Dave Eggers, om ett påhittat it-företag med samma namn som blivit världsledande efter att ha skapat en tjänst som är ett slags bank-id för nätet. Den har gjort att ingen längre kan vara anonym på nätet, och vips så försvann alla troll och allt näthat. Men männen bakom The Circle är inte nöjda, nu vill de ha total transparens. 

Dave Eggers har själv varit med och skrivit manuset till den här filmatiseringen av boken, men det har tyvärr inte gjort berättandet mindre yxigt. Det är som att man inte kunnat bestämma sig för om det här ska vara en avskräckande dystopi eller en verklighetstrogen berättelse. Och det är lite problematiskt, framför allt när dagens globala it-jättar redan verkar få oss att släppa taget om alla former av integritet utan att behöva hota oss med repressalier. 

Det är som att man inte kunnat bestämma sig för om det här ska vara en avskräckande dystopi eller en verklighetstrogen berättelse.

Bäst är väl retoriken som nätprofeterna använder sig av. En värld där övervakning från kollektivet gör att vi alla uppför oss ordentligt, dåliga saker gör vi bara när vi tror att ingen tittar. Eller tanken att vi förvägrar andra rätten till upplevelser om vi inte lägger ut vad vi är med om på nätet. På samma sätt som man pekar på det absurda i att just de företag som samlar ihop mest så kallad big data om oss också är de som är allra hemligast. 

Men som film känns den här historien aldrig på riktigt. Alla är lite för godtrogna, naiva och lättmanipulerade. Samtidigt som jag är fullt medveten om att jag själv utan att oroa mig delar med mig av allt från privata bilder till hur många steg jag går om dagen till nätjättar som sparar min information på servrar runt hela världen.

"The Circle" är rätt ojämn, men som ett slags lite tafflig introduktionskurs för riskerna med internet, hotet mot den personliga integriteten och sättet som falsk retorik kan få oss alla att tappa huvudet så tycker jag att ändå att den fungerar. Visst, du kan skaka på huvudet och tycka att det är lite korkat, men de flesta av oss behöver nog lyssna på så många varningsklockor som det bara går. 

Mer om Film- och tv-recensioner

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".