Mikael Timm, Sveriges Radios kulturredaktion, Emmanuel Macron och Lisa Irenius, kulturchef på Svenska Dagbladet.
Mikael Timm, Sveriges Radios kulturredaktion, Emmanuel Macron och Lisa Irenius, kulturchef på Svenska Dagbladet. Foto: Sveriges Radio, TT, SvD

"Kulturpolitiken viktig del i Macrons program"

Mikael Timm och Lisa Irenius kommenterar den kommande franska kulturpolitiken i P1 Kultur
13 min

Liberale Emmanuel Macron vann presidentvalet i Frankrike. Hur kommer det att påverka den franska kulturpolitiken och landet i stort? Kulturredaktionens Mikael Timm och Lisa Irenius, kulturchef på Svenska Dagbladet, kommenterar.

– Jag är benägen att sticka ut huvudet och säga att mycket kommer att förändras. Både socialistpartiet och de gamla center-högerpartierna är utslagna. Och Macron är en turbo-politiker som inte behöver vara rädd för att stöta sig med det gamla gardet, som genom den franska konstitutionen inte är så beroende av partistrukturen. Så här kommer nog både arbetsmarknaden, näringslivet, utbildningen och själva regeringsarbetet att förändras, säger Mikael Timm.

Och kulturen då? De två presidentkandidaterna skiljer sig åt radikalt när det gäller synen på kultur och vilken kulturpolitik de vill driva, där Macron står för ett klassiskt borgerligt bildningsideal, och Le Pen för en mer nationalistisk syn. Hur viktig tror du att kulturfrågorna har varit för utgången?

– Nästan inte alls, måste jag säga. Macron har gjort en del personliga markeringar av sitt litteraturintresse, och för Nationella fronten är kulturen viktig på lokal nivå, men inte på nationell nivå.

Tycker du att Macron liknar någon tidigare president?

– Ja, man kan gå långt tillbaka och säga att han liknar en kejsare, må vara självutnämnd. Nämligen Napoleon. Förutom krigföringen ägnade sig Napoleon åt att reformera det mesta: utbildning, statsförvaltning och till och med arkitektur. Ett gigantiskt moderniseringsprojekt styrt uppifrån. 

Om Macron är elitens representant framför andra, kommer det att märkas på kulturpolitiken?

– Jag tror att vi kommer att få tillbaka den kulturpolitik som Mitterrand hade, han var den förste presidenten som förstod att man kan vinna många röster med lite pengar genom att satsa på kultur. Jag tror att vi kommer att få en generös kulturpolitik.

Hör hela Mikael Timms kommentar i ljudlänken under artikeln

Enligt Lisa Irenius, kulturchef på Svenska Dagbladet, har kulturpolitiken varit en viktig del i Macrons program.

– Kulturpolitiken har varit en viktig del i Macrons program och han har flera konkreta förslag. Han vill generellt öka tillgången till kultur för alla, han vill införa ett slags kulturpass för 18-åringar som ska få 500 euro att konsumera kultur för, han vill förlänga öppettider på biblioteken och han vill jobba inom EU med regelverket mot nätjättarna, alltså Google, Facebook, Apple och Amazon. För honom är det väldigt viktigt att de är mer och bidrar.

Hör hela samtalet mellan Mikael Timm och Lisa Irenius i ljudlänken ovan

Mer om Presidentvalet i Frankrike 2017

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".