Allt ljus på Vandalorum

2:39 min

Vad är ljus? Den frågan genomsyrar sommarens stora utställning på konst- och designmuseet Vandalorum i Värnamo.

"Ljus" heter utställningen som invigdes i helgen, ett resultat av ett tvåårigt, tvärvetenskapligt projekt som initierats av arkitekten Göran Hellborg.

– Som arkitekt jobbar jag ständigt med ljus och oftast tänker vi på det artificiella ljuset, säger Göran Hellborg. Energibesparing och teknikskifte är viktiga frågor som upptar oss, men jag funderar hela tiden över vad ljus egentligen är och hur det påverkar oss.

På Vandalorum är ljuset en upplevelseresa. I den stora lada 1 på Vandalorum liksom i parken utanför finns flera platsspecifika installationer som är utformade för besökarna att utforska med alla sinnen.

Jag funderar hela tiden över vad ljus egentligen är och hur det påverkar oss.

Arkitekten Malin Alenius beskriver i sin film dagsljusets rörelse och föränderlighet under ett sommardygn inifrån fem olika vardagsrum, ett verk som visar upplevelsen av ljusets dynamik under hundra års bygghistoria.

– Vår tids utmaning är att hitta nya strategier för byggande som tar hänsyn till dagsljuset, säger Malin Alenius.

Ljusutställningen på Vandalorum pågår till den 15 oktober.

Hör hela reportaget i ljudlänken ovan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista