Hasselbladskamera. Foto: Sveriges Radio
Hasselbladskamera. Foto: Sveriges Radio

Fotografer kräver nationell handlingsplan för arkivering

Gunilla Knape: Vill vi ta tillvara på vårt kulturarv är vi tvungna att göra en insats
1:33 min

36 profiler inom svenskt fotografi kräver i en debattartikel i Svenska Dagbladet idag en nationell handlingsplan för till exempel arkivering och forskning av svenska stillbildsfotografier.

Det är inte första gången liknande krav förs fram. För ett drygt år sedan höjdes röster för att få till en översyn för det nationella ansvaret för stillbilder.

Men enligt Gunilla Knape, tidigare verksam vid Hasselbladstiftelsen och en av de 36 foto-representanter som undertecknat debattartikeln, har inte så mycket hänt.

– Ofta blir det ett positivt gensvar, men sedan kommer vi inte längre. Dels tror jag att det beror på okunskap, många gånger tror man att det här är något som redan finns, säger Gunilla Knape vid Lars Tunbjörksstiftelsen till Kulturnytt.

Varför är en handlingsplan viktig?

– Därför att det inte finns någon som tar hand om arkiven i Sverige. Inom det fotografiska området får fotograferna klara sig själva. Det finns inga minnesinstitutioner med ett specifikt ansvar för att ta tillvara på fotografi i Sverige. Många av våra stora fotografers livsverk ligger och flyter i privata händer. Men vill vi ta tillvara på vårt kulturarv är vi tvungna att göra en insats, det måste finnas resurser och institutioner som har kapacitet och kunskap för att ta hand om detta så att vi kan bevara det för eftervärlden och göra det tillgängligt, annars är det ganska meningslöst, fortsätter Gunilla Knape.

Kulturdepartementet säger till Kulturnytt att man inte vill kommentera kraven just nu.

Mer om Konst / Form

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".