Poeten Göran Sonnevi
Göran Sonnevi är aktuell med en ny diktsamling. Foto: Copyright/fotograf: Stefan Tell
RECENSION – LITTERATUR

Göran Sonnevis nya diktsamling vill rymma allt

Martina Lowden: En mästerligt mänsklig diktsamling
2:53 min

"Sekvenser mot Omega" heter Göran Sonnevis senaste bok, där dikter tillkomna mellan 2013 och 2016 blandas med äldre material. Martina Lowden recenserar.

Titel: "Sekvenser mot Omega"
Författare: Göran Sonnevi

Sonnevis blick liksom sväljer hela hans värld och spjälkar den till rader. Är så specifik när den prövande artbestämmer en insekt eller noterar en vitsippas dubbla uppsättning kronblad. Så allmänsträvande när den vänder sig mot en människa eller en mänsklighet och frågar:

Hur kommer vi över, till
varandra? Det går inte
ens om vi befinner oss
på samma plats, vilket
också är omöjligt
Men om vi är sammanfattade
i ett enda berg?
Vi är inte det
Detta är berget

"Sekvenser mot Omega" vill rymma allt, från en misslyckad selfie till "en googolplex av det irreellas lågor". Den älskade vännen och de andra människorna, döda eller ännu levande. De medieförmedlade världshändelserna, historiens och samtidens. Den matematisk-musikaliska mystiken. Boken är monumental utan att vara massiv. Här finns luft: dels mellan fraserna, som alltid hos Sonnevi, dels genom dikternas varierande sidlängd och satsyta.

Att läsa lyrik kan vara att söka nyckel och ingång. Så känner jag inte inför Sonnevis havsyta av rader, på en gång rörliga och klara. Det är inte dikten som öppnar sig för mig, utan jag som måste öppna mig för dikten. Det vill jag inte helt. Ändå öppnar den mig.

Vad mitt övervunna motstånd gäller: dödsänglaallvaret, de stora anspråkens språk. Försöken att i ord hantera en välfärdsskuld. Men nästan varje kritisk tanke jag tänker om den här boken återfinner jag snart på dess egna sidor. Så avväpnar den mig med sin självprövning.

"Också ordet rör vid oss / / som om det var en människa" står det på ett ställe. Att "Sekvenser mot Omega" rör vid mig handlar om denna illusoriska mänsklighet. Hur Sonnevis språk ofta – trots sin formstränghet, eller kanske på grund av den – låter mig glömma att det är språk. Som hade jag verkligen kommit nära ett annat medvetande, fått se med dess hjärta, tänka med dess ögon. Dela ett minne, känna en tanke. Som om det gick att komma över till varandra.

Mer om Litteraturrecensioner

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".