pokemon go, Ruslan Sokolovskij
Skärmdump från Ruslan Sokolovskijs Youtubekanal. Foto: Montage Sveriges Radio/TT

Döms för att ha spelat Pokémon i kyrka

Villkorligt straff för Ruslan Sokolovskij
2:16 min

Att jaga Pokémon i en ortodox kyrka har av en domstol i Jekaterinburg jämställts med hets och hat mot troende. Den 22-årige bloggaren Ruslan Sokolovskij dömdes idag till tre och ett halvt års fängelse, bland annat för filmer där han jagar Pokémon i en kyrka.

Straffet blev dock villkorligt, varför Ruslan Sokolovskij släpptes fri. 

– Jag är inte en extremist, det är 100 procent säkert, förklarade Ruslan Sokolovskij för journalister utanför rättegångssalen, sedan han dömts som just extremist, men fått en villkorlig dom och slipper fängelse.

Bland annat har han lagt upp filmer på sin Youtube-kanal när han jagar Pokémon i en känd ryskortodox kyrka i Jekaterinburg. Han kritiserar den lagparagraf som använts mot honom, som inskränker yttrandefriheten och gjort det brottsligt att tycka saker i sociala medier. Hans fall är ett av många, där just bloggare blivit häktade anklagade för extremism.

Jag är inte en extremist, det är 100 procent säkert.

Domaren Jekaterina Sjoponjak ser Sokolovskij som skyldig enligt paragrafen 282, till att ha uppviglat till hat mot religiösa, för sin respektlöshet mot samhället och sitt uppsåt att skada religiösa känslor. Samma paragraf användes mot Pussy Riot-medlemmarna när de dömdes till två års fängelse 2012. Domaren hävdar att Sokolovskijs brott inte bara är att ha spelat Pokémon Go i en ortodoxa kyrka, utan han har också förnekat Jesus och profeten Muhammeds existens och talat illa om ryskortodoxa kyrkans överhuvud, patriarken Kirill.

Utanför rättsalen tackade Sokolovskij för allt stöd han fått och sade att utan uppmärksamheten i media hade han säkert sänts till fängelse. Han har suttit häktad sedan oktober förra året då han greps.

I Ryssland hörs många kritiska kommentarer, framför allt för att domen uppfattas som att det nu är förbjudet att förespråka ateism.

Nu har jag för första gången hört en domstol döma en man för att han är ateist.

En majoritet av ryssarna är sekulära och författningen vilar på sekulär grund. Det är inte länge sedan ämnet vetenskaplig ateism var obligatoriskt för alla universitetsstudenter.

Oppositionspolitikern Alexej Navalnyj skriver att när han växte upp i Sovjetunionen var 98 procent ateister, och "nu har jag för första gången hört en domstol döma en man för att han är ateist".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".