melbourne
Melbourne. Foto: Anders Wiklund/TT

Konstparti tar ton i Australien

Fotografen Dean Golja: Vi har en strategi
3:49 min

I Australien har det nybildade Konstpartiet satt konsten och kulturen på den politiska agendan.

När regeringen skar ner på kulturbudgeten med drygt 100 miljoner dollar för tre år sedan, var det ett hårt slag mot kultursektorn i Australien.

Många mindre teatrar, danskompanier och gallerier fick läggas ner. Som en reaktion bildades "Konstpartiet".

Dean Golja är ingen typisk politiker. Han är i första hand fotograf och vi befinner oss i hans fotostudio, bakom en av de mest populära bargatorna i Melbourne.

Dean Golja företräder Konstpartiet i en stad som brukar betraktas som Australiens kulturhuvudstad.

Men konst -och kulturlivet har haft det tufft på sista tiden.

Konst och kulturlivet i Australien har alltid kämpat i motvind för att få tillräckligt med stöd från sittande regeringar. Men det var först för tre år sedan, när 100 drygt miljoner dollar försvann från den liberalkonservativa regeringens kulturbudget, som situationen blev riktigt ohållbar, menar Dean Golja.

– Små organisationer som var starkt beroende av statligt stöd fick helt läggas ner, eller skala ner verksamheten, säger han.

Nedskärningarna ledde till stora folkliga protester och i samband med dessa grundlades Konstpartiet. Det är det enda partiet i Australien som helt finansieras med hjälp av "crowdfunding" och ett parti som leds av kulturutövare, utan tillstymmelse till politisk erfarenhet.

Små organisationer som var starkt beroende av statligt stöd fick helt läggas ner, eller skala ner verksamheten.

Dean Golja hade egentligen noll intresse för politik när han blev politiker. Faktum är att partiet bildades mer utifrån ren avsky för politik än något annat, säger han. Men trots det ställde man upp i sitt första federala och delstatsval för ett år sedan.

Obligatorisk musikutbildning för alla grundskolestudenter, fri entré till alla statsfinansierade museer för de under 21 och över 65 år, och en kraftigt utökad kulturbudget var några av förslagen man gick till val på.

Men det gick sådär, partiet knep inte några platser varken i lokalvalen eller på federal nivå. Men med 1,5 miljoner röster, och med den fjärde mest populära kandidaten till premiärministerposten gjorde man ändå ett avtryck. Och det viktigaste är att uppmärksamheten för kulturfrågorna sedan dess hamnat på den politiska agendan, tycker Dean Golja.

I den senaste kulturbudgeten, som kom för bara några dagar sedan, har kultursektorn faktiskt fått tillbaka en del av den förlorade finansieringen. Något som aldrig hade hänt om inte Konstpartiet satt fokus på frågan, säger Dean Golja, som nu har siktet inställt på nästa val. 

– Vi har en strategi som handlar om att särskilt rikta in oss på mindre stater och vinna lokalval där. Och att bli ett bredare parti, säger Dean Golja.

Mer om Kulturpolitik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".