Thailand hotar Facebook med stämning
Thailand hotade att stänga ner Facebook. Foto: TT

Thailand stänger inte ner Facebook

Den thailändska regeringen hotade idag att stänga ner Facebook – landets största sociala nätverk – eftersom Facebook inte tagit bort material som regeringen anser är olagligt. Men nu släpper regeringen planerna.

Anledningen till att regeringen nu backar är enligt Bangkok Post att Facebook kommer att ta bort innehållet i fråga så fort de fått de ursprungliga domstolsbesluten. Det handlar om 131 Facebook-sidor med innehåll som den thailändska regeringen anser är olämpligt.

Enligt Bangkok Post har Facebook redan tagit bort 178 av de sammanlagt 309 sidor som regeringen velat se bortplockade.

Regeringen har inte velat berätta exakt vilket innehåll det handlar om, men enligt The Guardian ska det den senaste tiden bland annat ha cirkulerat bilder på landets 64-årige kung iklädd magtröja och med tatueringar på kroppen.

Thailands lag mot majestätsbrott ligger bakom kraven. Lagarna går i princip ut på att den som förolämpar, förtalar eller hotar kungafamiljen eller regenten kan dömas till upp till 15 års fängelse.

Facebook har tidigare varit i blåsväder i Thailand efter att den militärstyrda regimen stängde ner plattformen tillfälligt 2014.

Enligt The Guardian har den thailändska regimen blivit mer känslig för kritik mot kungafamiljen efter att kung Bhumibol Adulyadej nyligen gick bort.

Mer om Medier

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".