Alien: Covenant med Michael Fassbender i huvudrollen.
Alien: Covenant med Michael Fassbender i huvudrollen.
RECENSION – FILM

Ridley Scott långt ifrån det som gjorde "Alien" nyskapande

Emma Engström: Historisk Alienfilm får manlig huvudroll
2:31 min

Med den sjätte filmen i "Alien"-serien är de snabbväxande och fortplantningsfixerade rymdmonstrena tillbaka. Men det man trodde var en ny kvinnlig huvudperson, visar sig bara vara en biroll.

Titel: "Alien: Covenant"
Regi: Ridley Scott
Med: Michael Fassbender, Katherine Waterston, Billy Crudup, Danny McBride
Genre: Science fiction/Skräck
Betyg: 2 av 5

2000 själar och nästan lika många befruktade ägg ska fraktas till en beboelig planet i ett annat solsystem. Besättningen består av kärlekspar som anmält sig frivilligt.

Som kaptenens fru Daniels, som tidigt inser att kolonisationsäventyret är på väg att gå åt skogen. Kaptenen försvinner raskt och den nya kaptenen – som ska föreställa religiös och därför fattar irrationella beslut – bestämmer sig för att kasta tiotals år av noggranna förberedelser när en likvärdig planet dyker upp i närheten.

Filmen fungerar som en bro mellan "Prometheus" från 2012 – som var ett försök att gå tillbaka till alienuniversumets förhistoria – och originalfilmerna. Vi får reda på vad som hände med den förra besättningen, och också vem som designade Alienmonstret så som vi känner igen det.

Men istället för att gå tillbaka till ett enkelt och elegant action- och thrillerfilmhantverk som i de första filmerna bygger manusförfattarna och Scott vidare på de kvasifilosofiska pretentioner som gjorde "Prometheus" baktung.

Michael Fassbender står för pratet och den pompösa hållningen.

I "Alien: Covenant" betyder det stela dialoger om konsten att skapa liv och överflödiga referenser till romantikens musikaliska och litterära idéer.

Och det är skådespelaren Michael Fassbender i ny roll som huvudrollsinnehavare, som står för pratet och den pompösa hållningen. Ett historiskt brott i en filmserie som alltid haft en kvinnlig huvudperson som motor.

Seriens underliggande symbolik kring mödraskap och kvinnlig reproduktion har också tonats ner och istället är det den galna manliga vetenskapsmannen och hans självförhärligande som har hamnat i fokus.

Med det har Ridley Scott kommit en lång bit från det som en gång gjorde "Alien" intressant och nyskapande.

Mer om Film- och tv-recensioner

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".