Jenny Bergenmar är ansvarig för programmet digital humaniora på Göteborgs Universitet. Foto: Mina Benaissa
Jenny Bergenmar är ansvarig för programmet Digital humaniora på Göteborgs Universitet. Foto: Mina Benaissa/Sveriges Radio

Digital humaniora allt vanligare på universiteten

Jenny Bergenmar: Tror det kommer finnas behov av fler med den här kompetensen
2:49 min

Till hösten startar landets första masterutbildning i digital humaniora. Ett tvärvetenskapligt ämne som kan handla om allt från textanalyser som tar fram formler för bästsäljare till metoder för att bevara kulturarv för eftervärlden.

Fältet digital humaniora växer på flera håll i världen. Det är ett tvärvetenskapligt ämne där den digitala tekniken möter humaniora.

Jenny Bergenmar är programansvarig för utbildningen på Göteborgs Universitet och ser flera områden där det finns och kommer att finnas ett behov för färdigheterna.

– Stora statliga museer rekryterar ju experter och ansvariga för digitalisering. Men på mindre regionala museer är det ofta intendenterna som sitter med alla arbetsuppgifter, och där tror jag att det skulle kunna finnas behov av förstärkning av personer som är inriktade just på digitalisering, menar Jenny Bergenmar.

Till utbildningens 16 platser har fram till idag 24 personer sökt det som förstahandsval. Det finns idag närliggande kurser och utbildningar på flera håll i landet, bland annat i Umeå och Växjö, men utbildningen i Göteborg blir landets första masterutbildning specifikt för digital humaniora, där man får en tvärvetenskaplig examen. 

I en av utbildningslokaler på Göteborgs Universitet står en gammal tryckpress som används ibland. Den delar yta med bland annat skärmar och annan ny teknik. 

– Det finns en poäng med att ha med det mediehistoriska perspektivet. Dagens skärmkultur kommer ju från en tryckkultur som vi levt i länge. Och frågan om vilka vi varit i tryckkulturen och vilka vi är i skärmkulturen är intressant, säger Jenny Bergenmar. 

Det finns många utmaningar med fältet, menar Jenny Bergenmar. Hon berättar att i USA, som är ett föregångsland för digital humaniora, har det funnits en debatt som handlat om kanske allt för höga förväntningar kring det digitalas roll.

Men det finns ju också saker som datorer är dåliga på, till exempel att upptäcka ironi.

– Man ju komma långt med en första undersökning av ett stort material med hjälp av datorstödda metoder. Men det finns ju också saker som datorer är dåliga på, till exempel att upptäcka ironi. Det finns frågeställningar där man verkligen behöver de traditionella humanistiska kompentenser, säger Jenny Bergenmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".