Ramy Raoof
Ramy Raoof Foto: Fredrik Sperling

Lagförslag om kontroll av sociala medier i Egypten

Ramy Raoof: Övervakning kommer inte förhindra terrorattacker
1:45 min

I Egypten kan tillgången till sociala medier komma att begränsas. Ett lagförslag som innebär att användare av bland annat Twitter och Facebook måste godkännas av myndigheter har lagts fram.

Reyad Abdel Sattar, parlamentsledamot för Egyptens största parti, Free Egyptians Party, föreslår att invånare som vill använda sociala medier som Twitter och Facebook först måste registrera sig med sitt personnummer hos de egyptiska myndigheterna, annars riskerar man fängelse eller böter, skriver egyptiska tidningar och CNN. Något som Ramy Raoof, som arbetar med digital säkerhet på organisationen Egyptian initiativ for personal rights, menar är helt i linje med el-Sisi-regimens politik.

– De nuvarande parlamentsledamöterna ser på internet som en fysisk plats som de kan kontrollera, lite som en polisstation, säger han.

Hittills har 60 parlamentsledamöter ställt sig bakom förslaget. Men Ramy Raoof säger att även om lagen röstas igenom politiskt kommer den bli svår att att genomföra och efterleva rent teknisk.

– Tekniskt är det väldigt svårt att skapa restriktioner för inloggning på Facebook och Twitter. Jag tror inte att regeringen har den kompetensen. En lag som denna skulle inte bara skada yttrandefriheten, den skulle också skada ekonomin eftersom det skulle bli oerhört dyrt för staten att utföra kontroller, säger Ramy Raoof.

Reyad Abdel Sattar, från Free Egyptians Party, som skrivit lagförslaget, hävdar att den är nödvändig för att bekämpa terrorism och uppvigling mot staten.

– Om det finns något att säga om det så är det att övervakning inte skyddar mot brott eller terrorattacker. Lagförslaget visar främst på regeringens besatthet att kontrollera informationsflöden, säger Ramy Raoof.

Mer om Facebook

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".