Konstnären Joen Bager med skulpturen "Pickmans model".
1 av 4
Konstnären Joen Bager med den omstridda skulpturen "Pickmans model". Foto: Mårten Arndtzén/Sveriges Radio
Vägvisare till verket på Konstfack.
2 av 4
Vägvisare till verket på Konstfack. Foto: Mårten Arndtzén/Sveriges Radio
Kistan som skulpturen förvaras i.
3 av 4
Kistan som skulpturen förvaras i. Foto: Mårten Arndtzén/Sveriges Radio
Skulpturen från en annan vinkel.
4 av 4
Skulpturen från en annan vinkel. Foto: Mårten Arndtzén/Sveriges Radio

Omstridd skulptur med hakkors på Konstfacks examensutställning

3:21 min

Det är säsong för konsthögskolornas examensutställningar, och på Konstfack i Stockholm har ett elevarbete nu blivit föremål för debatt. Det är masterstudenten Joen Bager på linjen för keramik och glas som inte kan visa sitt arbete bland de andra elevernas, eftersom det förekommer ett hakkors i verket. Kulturnytts konstkritiker Mårten Arndtzén har sett verket.

 – Det är en pjäs i stengods med en kupolliknande grundform, någon knapp meter hög. Och på den finns både grinande dödskallar, upp och ner-vända kors, liemannen och andra läskigheter. Det här är Joen Bagers försök att visualisera en novell av skräckförfattaren H.P. Lovecraft, som liksom mycket annat av Lovecraft är en klassiker i den här genren. Men Lovecraft var också antisemit som hyllade Hitler. Och det har Bager visat genom att lägga ett hakkors i händerna på djävulen på ena sidan av skulpturen, säger Mårten Arndtzén.

Och på grund av det här hakkorset får skulpturen alltså inte visas på Konstfack?

– Jo, den visas ju. Men inte på samma sätt som de andra verken utan omgärdad av en spänningsskapande dramaturgi där vi går en trappa ner i halvdunklet där Bager skapat en miljö som förstärker dramatiken väsentligt, jämfört med om skulpturen stått uppe i ljuset bland allt det andra. Dessutom är Bager en god berättare, jag hade inte fått samma upplevelse och insyn i hans konstnärskap utan den här presentationsformen.

Men debatten har handlat om censur?

– Lite av en storm i ett vattenglas är det kanske. Men det finns delar av det som hänt som man definitivt kan diskutera. Ska till exempel rektorn på en konsthögskola när en sådan här situation uppstår – som Maria Lantz gjort – föreslå hur eleven ska förändra sitt verk för att det ska kunna visas? Hon tyckte ju att Joen Bager kunde slipa ner eller patinera hakkorset på ett sådant sätt att det blev mindre iögonfallande, vad jag förstår. Givet maktförhållandet mellan rektor och elev i det läget är jag inte säker på att det är så lämpligt.

Men är det inte rimligt att Konstfack gör så här då? Ett hakkors är ju inte vilken symbol som helst.

– Det finns anledning att tänka sig för innan man använder den här symbolen, men det uppfattar jag att Joen Bager gjort. Dessutom har alla verk i Konstfacks examensutställning förklarande skyltar, och på sin skriver Bager att han här tar upp det problem som uppstår när ens förebild – i det här fallet HP Lovecraft – "visar sig ha fruktansvärda åsikter". Så det är ganska tydligt att varken konstnär eller verk här står för nazism.

– Rektorn Maria Lantz förklarade sitt agerande i Studio Ett igår med att hon har ett ansvar för publiken och deras förståelse av verken. Frågan är var ett sånt ansvarstagande börjar och slutar, och var utrymmet för mångtydighet och ambivalens i konsten tar vägen, med det.

– Det finns andra sätt att resonera. Konsthögskolan Valand hade också en elev som laborerade med hakkorsformen i våras. Men där menade man att så länge inget lagbrott förekom så skulle skolan stå bakom sin elev.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista