Kungliga filharmonikerna med Michael Tilson Thomas på Stockholms konserthus.
Kungliga filharmonikerna med Michael Tilson Thomas på Stockholms konserthus. Foto: Jan-Olav Wedin
KRITIKSAMTAL

"Det blir inte mer Beethoven än så här"

4:19 min

Den amerikanske stjärndirigenten Michael Tilson Thomas gästar i veckan Kungliga filharmonikerna i Stockholms konserthus. På programmet står Beethovens mäktiga mässa "Missa solemnis".

P2:s Johan Korssell, som till vardags programleder programmet Musikrevyn, var igår på den första av två konserter i Konserthuset.

Är du nöjd?

– Ofta låter "Missa solemnis" som en ogenomtränglig vägg av ljud. Men här möttes vi att ett stort fokuserat välljud, genomlyst och ljust. Michael Tilson Thomas nådde hela vägen fram till ett verk som inte alltid väcker de varmast känslor, varken hos musiker eller publik. Även MTT erkänner att han länge kämpat med att riktigt tränga in i "Missa solemnis".

Men vad består det här motståndet i, eller vad är det som är så svårt?

– Det är ett svårt och framför allt rent vokalt extremt krävande verk. Nästan övermänskligt krävande. Beethoven kör slut på kör och solister. Det är på många sätt märkligt skrivet, och samtidigt blir det inte mer Beethoven än så här.

– Beethoven skriver en mässa för att överträffa Bach, Händel och Haydn och till detta tillämpar han sin största orkester, kör och fyra solister. Det tar honom över fyra år att få ihop. Och han bombarderar oss med fugor och kontrapunkt. Men bakom detta är framför allt "Missa solemnis" en religiöst ambivalent tonsättarens personliga trosbekännelse. Det är en mässa för oss som tror, inte nödvändigtvis på Gud, men i alla fall tror.
"Från hjärtat må det återvända till hjärtat" satte Beethoven som motto över "Missa solemnis". Han ville nå fram till lyssnaren.

Hör hela kritiksamtalet i ljudlänken ovan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista