Ruben Östlund och "The Square"-producenten Erik Hemmendorff.
Ruben Östlund och "The Square"-producenten Erik Hemmendorff. Foto: Björn Jansson/Sveriges Radio
FILMFESTIVALEN I CANNES

Ruben Östlund på plats i Cannes

8:28 min

Ruben Östlunds film "The Sqaure" tävlar om Guldpalmen på den 70:e upplagan av filmfestivalen i Cannes. Kulturredaktionens filmreporter Björn Jansson träffade regissören och filmens producent Erik Hemmendorff på plats.

Vad tror ni om era chanser?

– Jag tror definitivt att vi har bättre chanser än Lanthimos, säger Ruben Östlund. För mig har det viktiga varit att ta sig in i tävlan och befästa något i Cannes-rummet. Sedan får vi se, sådant där kan styras av en viss dynamik i en jurygrupp.

Hör hela intervjun i ljudlänken ovan

Det är 17 år sedan en svensk film tävlade om Guldpalmen, det finaste priset vid filmfestivalen i Cannes.

Med filmen "The Square", med skådespelarna Claes Bang ("Bron") och Elisabeth Moss ("Mad men") i huvudrollerna, vill Ruben Östlund enligt egen utsago "belysa sprickan i tilliten som sakta men säkert vidgas mellan människor när samhället blir alltmer individualistiskt och idealen offras".

Galavisningen av "The Square" äger rum på filmfestivalen imorgon lördag. Vilken film som vinner Guldpalmen avslöjas nästa helg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista