Förslag: Ge spel kulturstöd

2:00 min

Spel ska jämställas med film och musik och kunna få kulturstöd. Det föreslår lokala miljöpartister och socialdemokrater runt om i landet. De som driver frågan hårdast är också med i intresseorganisationen Spelhobbyförbundet Sverok.

Hör Alice Bah Kuhnke kommentera förslaget under artikeln

Västeråspolitikern Johannes Wretljung Persson (MP), aktiv i Sverok, har lagt ett förslag som behandlas till helgen på Miljöpartiets kongress. Och han hoppas att partiet ska lyfta frågan.

– Jag hoppas att kongressen följer våra förslag, jag vet ju att det finns de i partistyrelsen som är väldigt aktiva gällande spel, säger Johannes Wretljung Persson.

Tanken är att den konstnärliga sidan av spelutveckling ska ligga under Kulturrådet, och på så sätt kunna få stöd från kulturbudgeten.

Vi måste förvalta det svenska spelundret.

Det som skulle omfattas av förslaget är spelutveckling som saknar kommersiella krafter i ryggen, som kanske inte ens är tänkta att säljas på marknaden. Det kan vara allt från utveckling av rollspelsmanus till experimentella dataspel.

Frågan var även uppe på socialdemokraternas kongress i april. Bakom förslaget, som inte antogs, stod Alexander Hallberg, som är förbundsordförande på Sverok och engagerad i socialdemokratin.

Han betonar att samma kvalitetskrav som ställs på annan kultur som får stöd, ska ställas på spel.

– Vi vill ju höja kulturformen och hjälpa den att utvecklas. Det finns redan idag en hel del spel med en mycket hög kreativ och konstnärlig verkshöjd, men de syns knappast och vi behöver få fler.

Varför ska en sådan otroligt framgångsrik bransch skattefinansieras?

– Precis som vi förvaltade det svenska popundret måste vi vi också förvalta det svenska spelundret och skapa fler förutsättningar så att vi kan skapa framtidens Minecraft.

Alexander Hallberg tycker inte att det är ett problem för trovärdigheten att det är medlemmar i Sverok som driver frågan politiskt.

– Sverok är en helt ideell organisation, vi kan jämföra oss mer med Konstfrämjandet eller Läsfrämjandet. I detta fallet har vi ett kultur och ungdomsperspektiv.

Så Sverok har inga vinstintressen i detta?

– Nej, vi är helt ideella. Det handlar om att få den här hobbyn att växa och bli bättre ansedd helt enkelt.