Franska presidenten Emmanuel Macron.
Franska presidenten Emmanuel Macron. Foto: Francois Mori/TT

Franska medier protesterar mot Macron

1:24 min

15 stora franska mediebolag har skickat ett gemensamt protestbrev till President Macron. Det finns farhågor för att han väljer ut vilka medier som ska få medverka under hans möten och det gör att man på medierna nu känner att pressfriheten naggas i kanten.

Le Monde, Le Figaro, fransk public-service TV och radio, privata TV1 och kanalen Bfm är bara några av 15-talet rikstäckande medier som tillsammans skickat det uppmärksammade protestbrevet till Frankrikes nye president. Man vänder sig mot att Emmanuel Macron låter begränsa antalet journalister som får tillträde i Presidentpalatset.

I tider då misstron väger allt tyngre på medier i allmänhet, ökar det förvirringen och undergräver demokratin när någon försöker styra på detta sättet, skriver man i brevet.
Idag under Macrons officiella resa till Mali fick bara några få medier följa med och det var presidenten själv som valde ut vilka journalister som fick tillträde i planet.
Presidentens pressavdelning försvarar beslutet med att det är en fråga om säkerhet, på grund av den väpnade konflikten i Mali.

I protestbrevet påminns också om att ingen av Frankrikes tidigare presidenter arbetat lika selektivt med media i pressfrihetens namn.

Även för utländska journalister är det känt att möjligheterna att intervjua Emmanuel Macron varit oerhört svåra. Att jag för Ekot slutligen lyckades ställa ett par frågor till Macron under ett möte, berodde på att han i just det ögonblicket inte var övervakad av sina presstalesmän.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista